menu Naslovna chevron_right
IzdvojenoMagazinZanimljivosti

Građani BiH najzdraviji na Balkanu!

Urednik | 22. Februara 2016.

U konkurenciji 145 zemalja na listi najzdravijih nacija, Bosna i Hercegovina zauzela je visoko 34. mjesto, pokazalo je istraživanje američke kompanije Bloomberg, poznate po istraživanjima svjetskih standarda i rangiranju zemalja na osnovu njih, piše Večernji list.
Iznenađeni rezultatom
Stanje je dobro i kada se posmatra prostor regije kada su Bosanci i Hercegovci drugi. Slovenija, koja je članica EU i već godinama ulazi u njegovu statistiku, zauzima 26. mjesto, a iza BiH su ostale Hrvatska na 36., Albanija na 38., Makedonija na 43. mjestu. Najlošije rangirana zemlja iz regije je Srbija, koja je na osnovi analiza zdravstvenog stanja stanovništva zauzela tek 78. mjesto. Dužina životnog vijeka samo je jedan od parametara koje je Bloomberg koristio u izradi zdravstvene liste. Među ostalim, ističu su nacionalna stopa nataliteta i mortaliteta, stupanj teških oboljenja, te dugovječnost stanovništva koje pređe 65. godinu života. U svemu tome analizirani su i najčešći uzroci smrtnosti stanovništva, ali i rasprostranjenost teških oboljenja, poput kardiovaskularnih i spolno prenosivih bolesti. Bosanskohercegovački zdravstveni stručnjaci nisu krili iznenađenje rejtingom koji je Bosna i Hercegovina dobila zahvaljujući stanju njezina stanovništva.
Zdravstveni sistem
”Ugodno sam iznenađen informacijom kako smo rangirani na 34. mjesto. Ali, uvijek govorim kako je naše zdravstvo ponos države i da, uz tešku finansijsku situaciju, te na osnovu općenito teške situacije u društvu, zdravstveni radnici postižu odlične rezultate. Usporedite naše zdravstvo s drugim sferama društva, recimo sa standardom plaća, kulturom ili ekonomijom. Zaključak će biti kako je zdravstvo daleko ispred njih” – objašnjava predsjednik Ljekarske komore Sarajevo Fahrudin Kulenović, te ističe kako je ovakva statistika jasan pokazatelj da je zdravstvo još uvijek najbolja oblast bh. društva, dodajući da, i uz dobru statistiku, država mora početi ulagati u zdravstvene ustanove i liječnike kako ne bi uslijedio drastičan pad. ”Mi još beremo plodove dobrog sistema zdravstva organiziranog u bivšoj Jugoslaviji. Naše stanovništvo je zdravo jer smo svi u toj bivšoj Jugoslaviji imali redovito cijepljenje, dobru i redovitu prehranu i na kraju dobru klimu. Bosna i Hercegovina definitivno ima najbolju klimu na svijetu, a pri tome i nizak stupanj onečišćenja zraka, lijepa jezera i planine… Realno, imamo sve preduvjete za dug i zdrav životni vijek” – zaključuje profesor Kulenović.

O.D. Bet radio / Večernji list

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset