menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Građani u ulozi izbornih posmatrača

Urednik | 8. Aprila 2016.

Koalicija “Pod lupom” danas je najavila da će posmatrati lokalne izbore 2. oktobra na kojima je planiran angažman 3.000 građana u ulozi izbornih posmatrača.

Predstavnici Koalicije “Pod lupom” istakli su da će se kroz trogodišnji projekat, koji finansira Evropska unija, raditi na daljem unapređenju izbornog procesa u Bosni i Hercegovini.

Ova koalicija predstavila je i Izvještaj o monitoringu rada Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine.

Koalicija “Pod lupom” protivi se prijedlozima Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva BiH koji se odnose na ukidanje redoslijeda manje zastupljenog pola na kandidatskim listama, te velikom povećanju praga za pomjeranje kandidata na unutarstranačkim listama koji je za lokalne izbore povećan sa pet na 15 odsto, a za opšte izbore sa pet na 30 odsto.

Ona će kroz parlamentarnu proceduru i u saradnji sa Centralnom izbornom komisijom BiH nastaviti zagovarati četiri ključne preporuke za izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Riječ je o preporukama koje se odnose na uvođenje nestranačke funkcije predsjednika biračkog odbora, javno objavljivanje imena svih članova svih biračkih odbora, zasebne providne glasačke kutije za svaki nivo vlasti koji se bira, te smanjenje visine glasačkih kabina da bi se spriječile nepravilnosti i izborne prevare.

 

 

(A,H/BHRT)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play