menu Naslovna chevron_right
BiHRegija i SvijetVijesti

Hrvatska je najvažniji prijatelj koji pomaže BiH na putu u EU i NATO

Urednik | 22. Aprila 2017.
Hrvatska je vjerovatno najvažniji prijatelj Bosne i Hercegovine, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u Zagrebu gdje boravi povodom Simpozija o bosanskom jeziku.

“Hrvatska je najbitniji partner BiH, daje nam snažnu podršku na evropskom i NATO putu. Pri tome, među susjedima i prijateljima bude i nekih sitnih nesporazuma koje treba rješavati. Imamo niz otvorenih pitanja sa Hrvatskom koja ne opterećuju bitno te odnose. Glavna komponenta jeste da smo mi dobri susjedi, sve bolji susjedi i da Hrvatska podržava Bosnu i Hercegovinu u onim aspektima gdje je to za nas najvažnije”, rekao je Izetbegović.

Upitan da prokomentira o kojim se otvorenim pitanjima radi, Izetbegović je rekao da je to u onim slučajevima kada hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kaže da u BiH buja radikalizam, ekstremizam i terorizam.

“Onda to nama može dovesti u pitanje snažan napredak turizma, investicija, ulaganja u Bosnu i Hercegovionu. Jer ljudi ne dolaze u zemlju, ne investiraju u zemlju u kojoj ima takav rastući problem. Takav problem u Bosni i Hercegovini ne postoji. Dakle, on je možda bio prijeteći prije dvije godine, ali on je očigledno riješen. Kada su u pitanju odlasci na strana ratišta, povraci, mi smo imali samo 46 povrataka u prethodnoj godini. Od toga je njih 20 osuđeno. To je problem koji se očigledno smanjuje, a ne povećava”, istakao je Izetbegović.

Izetbegović je danas u Zagrebu imao sastanak sa zagrebačkim muftijom Azizom Hasanovićem i ljudima iz Islamske zajednice Hrvatske sa kojima je, kako je rekao, razgovarao o situaciji u Bosni i Hercegovini, odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske, o odnosima Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini i o Simpoziju o bosanskom jeziku.

Član Predsjedništva BiH se ovom prilikom osvrnuo i na protekli referendum o ustavnim promjenama u Turskoj.

“To je sistem koji imamo u SAD-u i Francuskoj. Turci su se za njega opredijelili i neka im je sa srećom. Ne znamo do kada će to biti Erdogan. Može biti jedan dan ili deset godina”, rekao je Izetbegović.

Zagrebački muftija Aziz Hasanović zahvalio je Izetbegoviću koji je inicirao susret, koji je bio, kako je rekao, bratski i prijateljski, te podijelio informacije o stanju u BiH, ali i o stanju između dvije države.

“Upoznali smo ga (Bakira Izatbegovića, op. a.) sa dobrim odnosima koje mi baštinimo i njegujemo ovdje u Hrvatskoj. Važno nam je da imamo informacije iz prve ruke kako bi mogli širiti ono što je naglašeno, tu ljubav i tu opredijeljenost Hrvatske da pomogne BiH na putu u NATO i EU. Koliko znam, hrvatska Vlada i predsjednica na tome insistiraju i ustrajavaju”, rekao je muftija Hasanović.

Simpozij o bosanskom jeziku u Zagrebu održava se od 21. do 23. aprila.
(Vijesti.ba / AA)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset