menu Naslovna chevron_right
Zdravlje

Hurme su prava multivitaminska “tableta”

Urednik | 21. Novembra 2022.

Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lahko se vare i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu hurme su prava prirodna multivitaminska “tableta”, koju mogu koristiti djeca i odrasli.

Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka…..gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti hurmama.

Anemični pacijenti

Anemični pacijenti trebalo bi da jedu što više hurmi, jer su one odličan izvor željeza.

Hurme sadrže kalijum, koji je koristan kod zaustavljanja dijareje. Osim toga, hurme pomažu da se crijevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem hurmi olakšat ćete crijevima da stvore dobre bakterije.

Konzumiranje hurmi četiri sedmice prije porođaja majkama može da olakša porođajne bolove i umanji krvarenje. Žene koje su prije porođaja jele hurme, porodile su se lakše i brže, za razliku od onih žena koje nisu uzimale ovo voće.

Osjećaj sitosti

Zbog visokog udjela hranjivih materija, hurme kod čovjeka izazivaju osjećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan stomak uzmete hurmu, ona će regulisati rad crijeva i organizmu dati potrebni šećer.

Osobe sa slabim srcem mogu koristiti ovo nevjerovatno voće. Tokom noći potopiti hurme sa sjemenkama u vodu. Ujutro iz njih ukloniti sjemenke, samljeti ih u blenderu zajedno s vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj lijek uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce.

Hurme imaju sposobnost da smanje nivo neželjenog holesterola u tijelu.

RADIO BET/IZVOR:DNEVNI AVAZ

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset