menu Naslovna chevron_right
BiHIzdvojenoTuzlanski kantonVijesti

I ima Bosne, kapetane. 186 godina od smrti Husein-kapetana Gradaščevića

Urednik | 17. Avgusta 2020.
Na današnji dan 1834. godine u Carigradu (Istanbul), u prijestolnici nekadašnjeg Osmanskog carstva, umrla je jedna od najistaknutijih historijskih ličnosti u BiH za vrijeme turske vladavine, Husein-kapetan Gradaščević.

Husein-kapetan Gradaščević (Gradačac, 1802. – 17. august 1834.), bio je gradačački kapetan koji je bio na čelu bosanskih feudalaca u ustanku protiv reformi koje je provodio sultan Mahmud II. u Osmanskom Carstvu, poznat kao “Zmaj od Bosne”. Na čelo gradačačke kapetanije došao je 1821. godine, odmah nakon smrti brata Murata.

Koliko je bio cijenjen govori i činjenica da je opjevan u mnogim muslimanskim narodnim pjesmama i sevdalinkama.

Za vođu pokreta Bošnjaka za autonomiju i samostalnost zemlje koja je tada bila pod vlašću Osmanlija izabran je 29. marta 1831. u Travniku, te tako postao vladar Bosanskog pašaluka.

Među onima koji su podržali ustanak Gradaščevića bili je katolika, pravoslavaca, a najbrojni su bili Bošnjaci budući da su bili i najrazvijeniji u društvenom smislu, najbogatiji i najobrazovaniji u tom momentu u našoj zemlji.

Gradaščevića je njegova vojska ubrzo proglasila novim vezirom.

Iste godine 18. jula, Gradaščević je savladao vojsku pod zapovjedništom velikog vezira na Kosovu. Odlučio je da ne nastavi pohod i vraća se u Bosnu, gdje su ga njegovi vojnici proglasili novim vezirom 12. septembra. Međutim, 1832. godine pokret za autonomiju je izgubio prednost u ratu. Nakon niza manjih okršaja, ključna bitka se dogodila 17. i 18. maja izvan Sarajeva kada je bosanska vojska poražena nakon što su se Hercegovci pridružili Osmanlijskoj vojsci.

Sultan je Gradaščevića osudio na smrt pa je bio primoran napustiti Bosnu i preseliti se u Austriju.

Krajem 1832. godine, Husein je pristao da se vrati na Osmanlijsku teritoriju da bi dobio oprost od sultana. U Istanbulu je živio u barakama dok je njegova porodica živjela u posebnoj kući.

Umro je 17. augusta 1834. godine. Legenda govori da je otrovan od strane carskih vlasti ali imajući u vidu njegovo loše zdravlje, historičari smatraju da je vjerovatnije umro od kolere. Ukopan je na mezarju Ejjub.

U razgovoru sa Turskim Beglerbegom, ostat će zapamćene njegove riječi kada mu je predstavnik Osmanskog carstva kazao:

“Nema više Bosne, a neće biti ni Bošnjaka, Huseine.Gineš za državu koja nikad nije postojala, niti će. Kapetan Gradaščević mu je odgovorio: Ima Bosne, Beglerbeže i Bošnjaka u njoj. Bili su prije vas i ako Bog da, biti će i poslije vas! Zemlja Bosna i Hercegovina.”

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset