menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Izetbegović: Uvjeren sam da će 2017. biti najbolja poslijeratna godina

Urednik | 29. Juna 2016.

Uoči sutrašnje posjete članova Predsjedništva BiH Saveznoj Republici Njemačkoj, gdje će se između ostalog sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsjedavajući Bakir Izetbegović novinarima je kazao da se adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) prije ili kasnije mora prihvatiti.

“Ovo je uzmi ili ostavi. Ne vidim šta drugo možemo učiniti. Ljudi su nam jako izašli u susret. Niko nije dobio ovakav prijedlog. Prije ili kasnije se valja uhvatiti ukoštac sa dobro organizovanim privredama i poljoprivredama iz Evropske unije i mi moramo ojačati našu poljoprivredu i postati konkurentni”, poručio je Izetbegović.

Iako Predsjedništvo BiH nije prihvatilo adaptirani SSP, a vlasti u našoj zemlji još uvijek nisu postigle dogovor o mehanizmu koordinacije, predsjedavajući Predsjedništva je optimista da će svi “bitni problemi” s kojima se BiH suočava biti riješenih u sljedećih godinu dana.

“Može biti nekog usporavanja pred izbore, to je na neki način ‘predizborna upala’, ali uvjeren sam da će 2017. biti posebno dobra za BiH, najbolja poslijeratna”, istakao je Izetbegović.

Na pitanje o popisu stanovništva je odgovorio: “Ne znam kakav dogovor mogu političari postići. Mi smo skloni svemu što može i smije politika uraditi. Otvoreni smo za pregovore koji su u okviru zakona”.

Ipak, nije krio pesimizam zbog neuspjelih pregovora o izborima u Mostaru.

“Bili smo se približili stavove, uložili golemi napor da se nađe rješenje. Ja ne vidim drugo rješenje osim jedinstvenog grada sa nekim podjedinicama, ustvari ono što i OHR podržava. Nakon Lokalnih izbora će se nastaviti i ta priča, i prije ili kasnije će se naći rješenje. U ovom času sam u vezi Mostara najmanje optimista, ali mislim da ćemo u vezi SSP-a i NATO-a napraviti pomak”, izjavio je Izetbegović.

 

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset