menu Naslovna chevron_right
Zanimljivosti

I TO JE MOGUĆE: Naučnici napravili prozirno drvo!

Urednik | 20. Maja 2016.

Naučnici Liangbing Hu, Dr. Mingwei Zhu i njihove kolege sa Univerziteta u Marilandu, uspjeli su blok drvo učiniti prozirnim, čime su dobili materijal koji bi se mogao koristiti u građevini, te u elektronskim sistemima.

Screenshot_2

 

 

 

 

 

 

 

Naučnici su iz drveta uklonili molekulu koja ga čini krutim i tamne boje, te su dobili bezbojne stanične strukture celuloze ispunjene epoksi smolom, pa je tako nastalo drvo koje je većim dijelom prozirno.

“Ovo bi se moglo koristiti u automobilima jer je drvo istovremeno prozirno i velike čvrstoće“, izjavio je Dr. Zhu, prvi autor studije.

Uklanjanjem boje i hemikalija, drvo je postalo prozirno, ali je ujedno čvršće i bolji izolator od stakla, te posjeduje svojstvo bolje biorazgradivosti od plastike. Proces koji je drvo učinio prozirnim započeo je kuhanjem u vodi pomiješanoj s natrijevim hidroksidom i drugim hemikalijama oko dva sata. To je iz drveta ispralo lignin, molekulu koja drvetu daje boju. Nakon toga su preko bloka drveta prelili epoksi smolu koja ga je učinila četiri do pet puta čvršćim. Jedno od zanimljivih svojstava “novog” drva je u tome što je zadržalo strukturu i prirodne kanale koji su se formirali dok je bilo “pravo” drvo.

Ti mikrokanali mogu dovoditi svjetlo slično kao što provode hranjive tvari kao dio biljke.

“U tradicionalnom materijalu svjetlost se raspršuje, te ako dobijete takav efekt u drvetu, u kuću će vam ulaziti više svijetla“,kaže Hu.

U slijedećim fazama istraživanja naučnici će nastojati razviti tehniku koja bi im omogućila skaliranje ove tehnologije, kako bi se mogli proizvoditi veliki blokovi prozirnog drveta koji će se koristiti za razne namjene od izrade prozora, građevinskih materijala i namještaja, pa sve do malih aplikacija poput precizne optičke opreme koja se obično proizvodi od stakla ili plastike.

(D.Š./BNN.ba)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset