menu Naslovna chevron_right
MagazinNekategorisano

Kako je prelijepa ćerka pilota osvojila srce jednog kralja

Urednik | 15. Aprila 2016.

951112757570e937057543655036308_v4_big kraljica

Kraljica Butana Džetsun Pema (25), najmlađa kraljica na svijetu koju mediji nazivaju “Kejt Midlton Himalaja”, očarala je stanovnike ove male države svojom ljepotom i skromnošću.

Džetsun živi u skromnoj kolibi i s mužem, kraljem Džigmeom Kesarom Namgielom Vangčukom, nije otišla na medeni mjesec, nego je pješačila Butanom i upoznavala podanike. Ona će se danas upoznati s vojvotkinjom Kejt, s kojom je upoređuju.

Mlada kraljica, koja je nedavno rodila prvo dijete, rođena je u porodici koja je imala veze s kraljevskom porodicom, ali je bila bez titule.

Njen otac Dondup Gjaltšen, pilot Druk-era, je polubrat bivše kraljice. Takođe, njena majka Sonam Čuki potiče iz stare aristokratske porodice i kumče je butanskog princa. I njena sestra Jetso Lamo udata je za kraljevog brata, princa Dordžija Vangčuka.

Džetsun se školovala u Indiji, gde je uživala u košarci i slikanju, a redovno je osvajala nagrade na takmičenjima u debati i govorništvu. Tečno govori hindu, engleski i džongka, zvanični jezik Butana.

Ipak, ona je s obje noge na zemlji.

1584054043570e9371ee18a849292526_v4_big 2

“Ona ne fantazira. Mislim da nikada nije ni sanjala da će postati kraljica”, rekao je jedan njen bivši profesor.

Studije međunarodnih odnosa i psihologije završila je u Velikoj Britaniji. Vjerila se s kraljem kada je imala 21 godinu i time izazvala mnogo polemika, budući da je mladi par prekršio protokol i riješio da se odupre tradiciji ugovorenih brakova. Prekršili su još jednu normu – živjeli su zajedno i prije nego što su se vjenčali.

Njihova ljubavna priča zaista podsjeća na bajke. Par se upoznao na porodičnom pikniku kada je Džetsun imala sedam, a tada budući kralj 17. On je tada kleknuo pred njom i rekao joj da bi želio da ona jednom bude njegova žena.

“Kralj zmaj”, kako ga narod zove, postao je monarh 2006. kada je njegov otac abdicirao. Odlučio je da kruni oduzme apsolutnu moć i utre put demokratiji i ustavnoj monarhiji. Vjenčao se sa Džetsun iste godine kad i Vilijam i Kejt, ali je njihova ceremonija bila potpuno drugačija.

Bila je to petočasovna budistička ceremonija u tvrđavi iz 17. vjeka, a mlada je nosila tradicionalnu nošnju.

Zanimljivo je da je u Butanu dozvoljena poligamija, a njegov otac je to i iskoristio oženivši čak četiri žene. Međutim, mladi kralj je odlučio da Džetsun bude njegova jedina žena. Ona mu je nedavno rodila i nasljednika, koji će biti imenovan na zvaničnoj ceremoniji 16. aprila.

Piše: DAILY MAIL/Radio Bet

 

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play