menu Naslovna chevron_right
Biznis

KINESKE PREVARE: Rižu prave od plastike, med bez pčela, a ovčetinu od pacova!

Urednik | 12. Maja 2016.

Takmičenje za zaradom u Kini ne poznaje granice. Međutim, manje je poznato da se tamo pravi hrana od jezivih sastojaka za koje mušterije ne znaju. Saznaćete za pet najbizarnijih primjera…

1. Rezanci od pirinča bez pirinča

Umjesto od čistog rižinog brašna, neke kompanije u Kini proizvode rezance od trulih žitarica u koje dodaju kancerogeni aditiv sumpor dioksid. Lažne rezance policija je otkrila u gotovo 50 kineskih kompanija koje su dnevno na tržište izbacivale oko 500 hiljada kilograma. Otkrili su 30-ak proizvođača koji su rezance radili od riže, ali od pokvarene. Uz to, da bi dobili trostruko veću količinu, u smjesu su dodavali razne dodatke, npr. brašno od kukuruza.

2. Tofu od krvi patke

U Kini je poslastica tofu od krvi patke pa su se neki dosjetili kako i to da smuljaju. Miješali su puno jeftiniju svinjsku, goveđu ili pileću krv s formaldehidom i prodavali je kao pačju, prenosi Listverse.

Formaldehid se inače koristi za čuvanje mrtvaca ili dijelova njihovih tijela, i vrlo je kancerogen. Pravi tofu od krvi patke dobija se tako da se krv kuha dok se ne zgusne toliko da se može rezati nožem.

3. Med koji pčele nisu ni vidjele

Postoje dvije vrste lažnog meda “Made in China”. Prvi je mješavina pravog meda sa sirupima od šećera, cvekle ili riže. Druga vrsta s medom nema baš nikakve veze. Radi se o smjesi dobijenoj od vode, šećera, bezbojnog kristalnog praha koji se dobija iz stijena i boje. Takav med nađe se i na evropskom tržištu. Naprimjer, jedno istraživanje pokazuje da je deset odsto meda prodanog u Francuskoj loše pravljeno. Pronašli su ga i u Americi.

4. Ovčetina od mesa pacova

Neki trgovci u Kini pod ovčetinom prodaju meso pacova, vidre i lisice. Ukus zakamufliraju dodavanjem raznih hemikalija, poput nitrata, a izgled prilagode bojom i želatinom. Tamošnja policija je u tri meseca zaplijenila oko 20.000 tona takvog mesa. To meso je bilo toliko popularno i uspješno da je policija uhapsila više od 900 ljudi u roku od tri mjeseca. Jedan od prodavača zaradio je više od 10 milijuna kuna.

5. Riža od plastike

Prosječnom čovjeku teško je da zamisli da je nekome isplativo da loše priprema rižu kada je pririnač veoma jeftin. Ali, čini se da Kinezi ne misle tako. Prave “rižu” od krompirovog brašna i sintetičke smole a u smjesu dodaju i posebnu aromu kako bi imala ukus prave riže. Lažna riža ostaje tvrda nakon kuhanja i teško se vari.

Pojedete li kilogram, to će biti kao da ste sažvakali i progutali jednu najlonsku vrećicu.

 

(A,H/izvor:kafica.net)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset