menu Naslovna chevron_right
MagazinZanimljivosti

Ko je “Teta Vegeta” ? : Sarajka koja je izumila najpopularniji jugoslovenski začin

Urednik | 3. Marta 2016.

Profesorica Zlata Bartl, rođena u Docu kraj Travnika 1920. godine i odrasla u Sarajevu, najveći dio života bila je poznata pod nadimkom “Teta Vegeta”.

Odrasla je u građanskoj porodici, uz jedan od prvih radio-prijemnika u Sarajevu, bakelitne gramofonske ploče,  u četverosobnom stanu na Čengić Vili. Nakon velike mature otišla je na studij u Zagreb, gdje na Prirodoslovnom fakultetu diplomirala hemiju, fiziku, matematiku i minerologiju.

Bilo je dovoljno da joj prijateljica iz Francuske donese juhu iz vrećice, revolucionarni “izum” koji će ženama promijeniti život, pa da Zlatina mašta uzavri: najsavremenije tehnologije dehidriranja i pakiranja spojiti s okusima iz djetinjstva

Kao vrsna hemičarka, zaposlena u tvornici Podravka u Koprivnici (Hrvatska) počela je istraživati procese dehidracije povrća.  Godine 1957. na njenu inicijativu počele su se proizvoditi juhe u vrečici, a 1959. sa proizvodne trake izašli su prvi kilogrami Vegete, začina kojeg je profesorica Bartl osmislila.

Skoro cijeli svoj život provela je u Koprivnici, u kojoj je dobila status počasne građanke. Preminula je u penzionerskom domu u ovom gradu, 2008. godine.

Ali, život gospođe Bartl nije bio lak.

Nakon Drugog svjetskog rata sudile su joj tadašnje vlasti i izrečena joj je kazna od osam godina zatvora u kaznionici Zenica. Spočitavali su joj da je pripadala Ustaškom pokretu, te da je učenice gimnazije vodila na izlet u Rim. U zeničkom zatvoru oboljela je od tuberkuloze kičme, te joj je kazna umanjena.

Na slobodi je najprije zarađivala podučavajući strane jezike, i to dok je ležala u gipsu. Nije se pretjerano nadala stalnom zaposlenju, imajući u vidu zatvorsku kaznu i prošlost koja ju je obilježila u očima tadašnje vlasti.

Kad se javila na oglas Podravke, nije se previše nadala, no dobila je poslovnu priliku koja ju je vinula među velikane.

Dobila je brojne nagrade, između ostalog Nagradu za tehničku kulturu Hrvatske 1985., Spomenicu Podravke za životno djelo 1987., Status počasne građanke Koprivnice, Odlikovanje predsjednika Republike Hrvatske Redom Danice s likom Nikole Tesle.

(Radio Bet / Izvor: Radiosarajevo.ba)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset