menu Naslovna chevron_right
BiHIzdvojenoVijesti

Ko se “kupa” u Antaliji i koliko to sve košta?

Urednik | 18. Juna 2021.

Zgrada državnog Predsjedništva u Sarajevu dana je poluprazna, jer je veliki dio osoblja u suncem okupanoj Antaliji. Tursko ljetovalište pohodili su članovi Predsjedništva, koji sudjeluju na dva sastanka – Samitu procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi i Diplomatskom forumu Anatalija, a predviđen je susret sa turskim predsjednikom Erdoganom.

Dodik je avionom Vlade Republike Srpske odletio iz Banjaluke, dok su Džaferović i Komšić otputovali redovnim letom iz Sarajeva.

Čitava svita u Antaliji
Njihov odlazak u Antaliju ne bi bio toliko neobičan, da uz članove Predsjedništva, nije otišla čitava svita, od članova protokola do supruga Dodika i Džaferovića. Komšićeva supruga nije se uputila na egzotično putovanje.

Supruge članova Predsjedništva pozvala je prva dama Turske Emina Erdogan. Dodikov kabinet se nije oglasio, ali su iz Džaferovićeg za N1 tvrdili kako njegova supuga nije putovala o trošku države.

“Boravak supruge člana Predajedništva BiH Šefika Džaferovića nije na teret Budžeta BiH. Uz člana Predsjednistva BiH Šefika Džaferovića idu šef kabineta i savjetnik”, saopšteno je iz Džaferovićevog kabineta.

Dodikova delegacija najbrojnija
Prema našim saznanjima, najbrojnija je delegacija Milorada Dodika, uz kojeg u Antaliji borave supruga Snežana i tri savjetnika, te četiri pripadnika osiguranja.

Željko Komšić nije poveo suprugu, ali su s njim u društvu tri savjetnika i nekoliko pripadnika osiguranja.

“Sada da oni idu na veliku ekonomsku konferenciju sa koje će dovesti velike investicije u BiH, pa u redu,da povedu savjetnike da što više posla završe. Ali, mi znamo da će se vratiti praznih ruku, vratit će se posvađaniji nego što su otišli”, komentar je analitičarke Ivane Marić.

Ako ste pomislili da je spisak putnika u Tursku završen osobljem kabineta tri člana Predsjedništva, prevarili ste se.

Koliko je koštao i ko plaća?
Susreti na visokom nivou nisu mogli proći ni bez generalnog sekretara Zorana Đerića, niti nekoliko članova protokola i službe za odnose s javnošću.

Sve tome treba dodati i delegaciju Ministarstva vanjskih poslova, jer na Summitu sudjeluje i ministrica Bisera Turković.

Dodik, Džaferović i Komšić iščekuju glavnu zadaću sutra, kada je planiran susret sa Recepom Tayyipom Erdoganom.

Dan uoči, Dodiku je uručen i poseban poklon, poštanske markice a njegovim likom. Pokušali smo saznati koliko je kolektivni odlazak u Antaliju koštao građane, ali službeni odgovor iz Predsjedništva BiH nismo dobili.

N1

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset