menu Naslovna chevron_right
Izdvojeno

Kolektiv Bet Radija čestita Vaskrs svim pravoslavcima

Urednik | 1. Maja 2016.

Svim pripadnicima pravoslavne vjeroispovijesti, kolektiv Bet Radija želi sretan Vaskrs.
Želimo da ovaj praznik provedete u krugu porodice, uz molitvu i dobro raspoloženje.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju najveći praznik – Vaskrs, kojim se slavi vaskrsenje Isusa Hrista iz mrtvih i koji predstavlja suštinu hrišćanske vjere. Po hrišćanskom vjerovanju, to se dogodilo trećeg dana poslije njegove smrti, uključujući i dan smrti, prve nedjelje poslije Velikog petka, dana kada je Isus osuđen i razapet na Golgoti.

Proslava Vaskrsa počela je ponoćnim bogosluženjima u crkvama, a nastavljena svečanim jutarnjim liturgijama na kojima se uz molitvu i čitanje Jevanđelja objavljuje najveća radost hrišćanskog svijeta.
Prva molitva služi se pred zatvorenim vratima hramova koja se otvaraju tačno u ponoć kada se prvi put posle Velikog petka i Velike subote, u znak radosti vaskrsenja oglašavaju prva zvona.

Vaskršnjim obredima prethodi unošenje plaštanice sa Hristovog groba, koja je na Veliki petak iznijeta pred oltar i koju vjernici cjelivaju u dane najveće hrišćanske žalosti.

Vaskršnje slavlje je za vjernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja, se prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

(A,H)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset