menu Naslovna chevron_right
Zdravlje

Koliko je soli dnevno dovoljno odrasloj osobi

Urednik | 8. Septembra 2021.

So sadrži oko 60 posto hlorida i 40 posto natrija. Većina neprerađene hrane, poput povrća, voća, oraha i mesa i mlijeka ne sadrži natrij. So koju mi jedemo pomaže kod stezanja i opuštanja mišića, utječe na nerve i balansira minerale koji su u organizmu.

Niz faktora

So je bitan je dio svakodnevne ishrane. Potrebna nam je da bismo mogli normalno da funkcioniramo. Zbog toga je Svjetska zdravstvena organizacija kao preporuku za dnevnu potrebu kod zdravih odraslih osoba preporučila čajnu kašičicu, odnosno pet grama soli u kojoj je sadržano dva grama natrija.

Međutim, bitno je naglasiti da su potrebe, kao i za svakim drugim i za ovim nutrijentom, individualne i znatno odstupaju u zavisnosti od niza faktora: podneblja, godišnjeg doba, zdravstvenog stanja, stila života i nivoa tjelesne aktivnosti.

 • Kada se voda zadržava u organizmu, moguće je dobiti višak kilograma

  Kada se voda zadržava u organizmu, moguće je dobiti višak kilograma

  FOTO: ILUSTRACIJA


Osjećate nadutost je jedan od uobičajenih simptoma, kratkotrajnih, nakon što ste konzumirali puno soli. Ona pomaže kod zadržavanja vode, pa će se tako ona nakupiti u većoj količini.

Hrana ne mora imati jako slan ukus da bi bila puna natrija. Sendviči, pizza, peciva i supe u vrećici mogu biti podmukli izvor soli.

Povišen pritisak

Puno je razloga zašto možete imati visoki krvni pritisak, a jedan od njih je i so. Promjene u pritisku se događaju putem bubrega, a previše soli će onemogućiti pravilno izlučivanje tečnosti koja je organizmu potrebna. Rezultat je povišenje krvnog pritiska.

Jaka žeđ

Otečeno lice, ovaj simptom se može javiti zbog previše soli u organizmu, a najčešće na licu, rukama, stopalima i zglobovima. Ako ste primijetili takve promjene, razmislite o tome koliko soli jedete. Ako ste u zadnje vrijeme jako žedni, to može biti znak da unosite previše soli.Kada se to dogodi, tijelo postaje dehidrirano.

Kilogrami se nakupljaju

Kada se voda zadržava u organizmu, moguće je dobiti višak kilograma. Ako se to dogodi u jako kratkom roku, moguće je da je razlog previše soli i trebali biste obratiti pažnju šta unosite u sebe, uradite nešto kako biste smanjili unos soli.

Također, ako jedete previše soli prije spavanja, to može dovesti do toga da imate probleme da zaspite ili se često tokom noći budite. Nakon svega ovog slijedi neispavanost, glavobolja, mrzovolja narednog dana.

 • Javlja se glavobolja

  Javlja se glavobolja

  FOTO: ILUSTRACIJA


Kada je u krvi previše soli, voda se nakuplja u ćelijama kako bi je razrijedila. Rezultat može biti osjećaj slabosti ili, ako previše soli kod vas uzrokuje dehidraciju, stomak će to osjetiti. Može doći do zatvora, ali se može javiti i proljev, grčevi. Smanjite unos soli i pijte što više vode kako biste olakšali organizmu da je izbaci napolje.

RADIO BET/IZVOR:DNEVNI AVAZ

Komentari

komentara

Written by Urednik
 • play_circle_filled

  Radio Bet
  Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset