menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Makedonija pred novom političkom krizom

Urednik | 23. Decembra 2016.

Nakon odluke Upravnog suda o ponavljanju izbora na jednom biračkom mjestu u opštini Tearce, vladajuća VMRO-DPMNE najavila je bojkot izbora i nepriznavanje rezultata, što Makedoniju uvodi u novu političku krizu, prenosi Tanjug.

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji održani su s ciljem da tu zemlju izvedu iz dvo i po godišnje političke krize, ali je veoma tijesan rezultata između najvećih stranaka vlasti i opozicije, VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog i SDSM Zorana Zaeva, u odnosu 51, odnosno 49 osvojenih poslaničkih mandata, doveo do nove krize.

Prema pisanju makedonskih medija, trenutno se niko ne usuđuje da prognozira šta bi moglo da uslijedi nakon ponavljanja izbora na tom jednom biračkom mjestu.

Od bilo kakvih procjena se uzdržavaju i diplomate akreditovane u Skoplju, iako, kako se navodi, zvanični Brisel i Vašington veoma pažljivo prate razvoj situacije u Makedoniji.

Zabrinutost zbog rastućih tenzija u toj državi najprije je izrazila Evropska unija, a juče je to učinio i američki State department.

Portparol State departmenta Džon Kirbi osudio je, naime, neprimjerenu retoriku, pojedinih lidera prema stranim diplomatama i makedonskim institucijama.

“Apelujemo na političke lidere da prestanu sa napadima, da poštuju demokratske procese i omogućiti formiranje kredibilne i stabilne vlade koja će biti odgovorna za poštovanje vladavine prava i osnovnih sloboda, i poštuju vladavinu prava i osnovnih sloboda”, poručio je Kirbi i dodao da su SAD spremne da pomognu budućoj vladi u postizanju dugoročnih ciljeva kao što su na primer evroatlantske integracije Makedonije.

Iz VMRO tvrde da je odluka Upravnog suda o ponavljanju izbora na jednom izbornom mjestu nezakonita i prijete da će, ako pobjeda toj stranci bude uzeta, značilo nepoštovanje volje građana i da ta stranka neće priznati izborni rezultat.

” Nećemo dozvoliti aboliranom zločincu Zoranu Zaevu da formira vladu sa falsifikovanom voljom građana Makedonije”, poručili su iz VMRO.

Istovremeno, Zaev razgovara sa potencijalnim partnerima o mogućnosti formiranja koalicije sa ciljem formiranje vlade.

“Partneri su saglasni da je izborna pobjeda koncept zajednice, suprotno konceptu podjele, jer više od 600.000 ljudi su podržali život i protiv su dosadašnjeg režima”, poručili su iz SDSM.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset