menu Naslovna chevron_right
BiHCrna hronika

Napad na ekipu TV N1 u Draževini kod Višegrada

Urednik | 13. Marta 2016.

Reporterka Adisa Ibrahimović i kamerman Alen Skorupan, članovi televizijske ekipe N1, fizički su napadnuti u Draževini kod Višegrada gdje su se danas okupili pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta kako bi obilježili godišnjicu hapšenja četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihajlovića.

Psujući “tursku majku” i govoreći “500 godina nas koljete“, jedan od pripadnika četničkog pokreta nasrnuo je na reporterku Adisu Ibrahimović i kamermena Alena Skorupana. Nakon nekoliko fizičkih udaraca, reporterka N1 je molila pripadnika četničkog pokreta da ih ne udaraju na šta je napadač odgovorio riječima. Nažalost, u tom trenutku niko od pripadnika MUP-a Republike Srpske nije stao u odbranu naše novinarske ekipe.
Naša ekipa je prišla putu koji vodi do šatora, u kojem su se nalazili mlađi muškarci u crnim odijelima i pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta. “Pitali smo ih da nam daju izjave, na šta su nas pitali odakle dolazimo, i kada smo rekli da smo iz Sarajeva, kazali su kako ne mogu davati izjave. Stariji gospodin je tada prišao te tražio legitimaciju.

Pokazali smo lične karte i onda je rekao da ne možemo snimati. Kada smo pitali zašto, rekao je samo da jednostavno ne možemo“, kazala je reporterka N1 Adisa Ibrahimović. Nakon toga su se odmakli na drugi put te su odlučili da snime par kadrova iz daljine. “Napad se desio tako da nismo to ni primijetili. Pojavio se stariji čovjek visok dva metra i zaletio se na snimatelja Alena i počeo ga udarati kamerom po glavi.

Prišla sam i govorila i molila ga da to ne radi, onda se okrenuo prema meni i počeo me udarati mikrofonom po glavi. Kada mu je ispao mikrofon, okrenuo se prema snimatelju i potrčao s njim. Prišao nam je i drugi, također stariji čovjek i govorio strašne stvari. U to se uključila i jedna žena“, govori Ibrahimović. No, na sreću, spasili su ih momci iz Srbije. “Momci iz Srbije su poletjeli prema nama i počeli da nas brane i da nas guraju od čovjeka i utrpali su nas u auto, nakon čega su počeli i drugi da dolaze. Napravili su nam prostor da odemo i kroz prozor su nam se izvinili i rekli da im je žao što se to desilo, da to nije stav njih i da je to djelo pojedinca i da to nikad ne bi uradili“, kazala je reporterka N1 vidno potresena.

U MUP RS-a su naveli da je skup Ravnogorskog pokreta u Višegradu policiji “uredno prijavljen” i prisustvovalo mu je oko 1.000 učesnika

Policija u Višegradu identifikovala je i pronašla osobu koja je danas pokušala da oduzme kameru snimatelju televizije N1 iz Sarajeva i u toku je njegovo privođenje u Policijsku stanicu, potvrdili su danas za Fenu u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a su rekli za Fenu da je reporterka N1 Adisa Ibrahimović u izjavi navela da su, u 13.30 sati, po okončanju ovog skupa koji je održan u mjestu Draževina, njoj i snimatelju prišle tri osobe te počele da je verbalno napadaju.

Treća osoba je, kako je prijavila, potom pokušala da oduzme kameru snimatelju te da su u tom napadu zadobili i određene fizičke povrede.

U policiji je u toku uzimanje izjave od ekipe N1, a na mjestu događaja se prikupljaju i izjave očevidaca.

O ovom slučaju policija će obavijestiti dežurnog tužioca. Identitet uhapšenog još nije otkriven.

(Radio Bet/N1)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play