menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Nastavak suđenja Naseru Oriću

Urednik | 12. Jula 2016.

Pred Sudom BiH danas bi trebalo da bude nastavljeno suđenje ratnom komandantu Armije Republike BiH u Srebrenici Naseru Oriću i vojniku Sabahudinu Muhiću koje tužiteljstvo tereti da su počinili ratni zločin nad srpskim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

Prethodno ročište, 28. juna, prekinuto je zbog, kako je obrazložio predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić, neprikladnog ponašanja svjedoka Tužiteljstva BiH Ibrana Mustafića, odnosno radi zaštiti digniteta suda.

Na samom početku suđenja odbrana optuženog Orića informirala je Sud da posjeduje dokumentaciju iz koje se vidi da je Mustafić stopostotni invalid sa dijagnozom “trajno poremećene ličnosti”, te je na taj način nastojala da ospori kredibilitet svjedoka.

Prilikom davanja ličnih podataka, Mustafić je rekao da je sposoban za suđenje i da se “osjeća izvanredno”. Međutim, više je puta upozoren da daje kratke i jasne odgovore bez dodatnih obrazloženja.

Mustafić je napomenuo da je sa optuženim Orićem u bližem srodstvu i da je spreman da zbog svojih izjava bude izložen čak i krivičnom gonjenju.

S obzirom na način na koji je svjedok komunicirao sa sudom, sudija Maksumić je prekinuo suđenje da bi tužitelj razgovarao sa svjedokom i utvrdio da li je sposoban za davanje iskaza.

Nakon kraće pauze, Sud je odlučio da saslušanje bude prekinuto, te predložio sudsko vještačenje radi utvrđivanja Mustafićeve procesne sposobnosti.

Tužitelj Miroslav Janjić rekao je tada da će se u narednih nekoliko dana izjasniti da li će saslušati ovog svjedoka koji se, dodao je, do sada nije ovako ponašao.

Orić i Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti, Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

(BHRT)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset