menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Nećemo više morati koristiti usluge notara

Urednik | 23. Aprila 2016.

Po novoj odluci Ustavnog suda FBiH u vezi sa Zakonom o notarima, građani više neće biti prinuđeni da koriste usluge notara za sve što je do sada bio slučaj.

Sastavljanje ugovora, statuta, poslovnih isprava i drugih dokumenata moći sastavljati i advokati ili pravnici koji obavljaju bilo koju drugu dužnost.

Odluka je objavljena u Službenim novinama FBiH, a njome je ukinuta je odredba da notarski ispit mogu polagati samo osobe koje su bile notarski pomoćnici, navodi Faktor izjavu Hakije Kurtovića, jednog od pravnih zastupnika podnositelja žalbe u ovom predmetu. To znači da završni ispit za stjecanje zvanja notara mogu polagati sve osobe koje imaju položen pravosudni ispit i pet godina rada u struci.

Odluka Ustavnog suda, osim u korist odvjetnika i pravnika općenito, ide i u korist građana jer će tarife odvjetnika biti mnogo niže od notarskih. Prema odluci Ministarstva pravosuđa FBiH, trenutačna visina notarskih tarifa određuje se prema vrijednosti ugovora. Za ugovore vrijednosti do pet hiljada maraka naknada iznosi 200 KM, za one od pet do 50 hiljada naknada je 250, a za one od 50 do 150 hiljada maraka, naknada je 350 KM.

Za ugovore iznad 150 hiljada KM dodaje se po 50 maraka za svakih 100 hiljada vrijednosti.

Ove se cijene u konačnom obračunu povećavaju za vrijednost PDV-a. Ono što sada predstoji odvjetnicima je odrediti svoje tarife za izradu dokumenata jer se ovim poslovima nisu bavili još od 2005. godine, kada su sve ovlasti dane notarima.

U žalbi Ustavnom sudu, između ostalog, navedeno je kako zakonodavac osporenim odredbama Zakona uskraćuje pravo građanima i pravnim osobama po vlastitom izboru odlučiti hoće li odgovarajuće usluge zatražiti od odvjetnika ili notara te ih upućuje notarima, čime, suprotno europskom konkurencijskom pravu, uspostavlja monopolistički položaj notara za iznimno širok krug pravnih poslova i radnji, a za čije su obavljanje jednako kompetentni i odvjetnici.

Izvor:Radiosarajevo.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset