menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Neizvjesno imenovanje direktora RAK-a

Urednik | 14. Aprila 2016.

Predsjedavajući Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH Plamenko Čustović izjavio je da bi Vijeće na današnjoj sjednici u Sarajevu trebalo da donese odluku da li će Vijeću ministara BiH predložiti da za generalnog direktora Agencije imenuje jedinog prijavljenog kandidata na konkurs za ovu poziciju.

Konkursnu proceduru za izbor generalnog direktora RAK-a prošao je aktuelni vršitelj dužnosti generalnog direktora Agencije Predrag Kovač, dok drugi prijavljeni kandidat nije zadovoljio tražene uvjete. Čustović je potvrdio navode drugih članova Vijeća RAK-a da se na ovo tijelo vrše pritisci, navodeći da su zbog toga, na osnovu jedinstvenog stava, nakon sjednice početkom marta zatražili sastanak sa Vijećem ministara BiH.

“Međutim, Vijeće ministara nije odgovorio, kao uostalom što nije odgovorio ni na jedno od prethodnih pet ili šest naših obraćanja”, istakao je Čustović.

Prema njegovim riječima, kao pritisak na Vijeće RAK-a može se smatrati odluka Vijeća ministara o imenovanju vršitelja dužnosti generalnog direktora Agencije.
“Imenovana je osoba koja nije u radnom odnosu u RAK-u, što smo smatrali nezakonitim i na šta smo ih odmah upozorili, ali bez rezultata”, rekao je Čustović.

On je dodao da se jedan od vidova pritiska ogleda i u tome da se želi slomiti finansijska nezavisnost RAK-a, čime se ova institucija nastoji staviti pod kontrolu.

Vijeće ministara BiH u decembru prošle godine imenovalo je za vršitelja dužnosti direktora RAK-a Predraga Kovača, dotadašnjeg načelnika općine Istočna Ilidža, koji je na mjestu vršitelja dužnosti direktora zamijenio Jasenka Lastu, zaposlenog u Agenciji. RAK je bez direktora u punom kapacitetu još od 2007. godine kada je istekao mandat Kemalu Huseinoviću, koji je na čelu Agencije u statusu vršitelja dužnosti direktora bio do ostavke u decembru 2014. godine.

 

(A;H)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play