menu Naslovna chevron_right
IzdvojenoZanimljivosti

NOVI BIL GEJTS: Ovaj dječak (9) iz Makedonije je najmlađi Microsoftov inženjer!

Urednik | 12. Februara 2016.

Mladi kompjuterski genije, Marko Čalosan, položio je zadnji ispit u Ljubljani i tako postao najmlađi Microsoftov sistem-inženjer.

thumb460_85701_Marko-Calasan-najmladji-microsoft-inzenjer-620x350

Prema tehnološkoj obučenosti Marko je definitivno čudo od djeteta, izjavio je Matej Potokar, glavni menadžer Microsofta u Sloveniji, gdje je devetogodišnji dječak ovih dana dobio Microsoftov certifikat za sistem-inženjera, navode Fena.

Mladi kompjuterski genij položio je zadnji ispit u Ljubljani i tako postao najmlađi Microsoftov sistem-inženjer, a tim povodom intervju sa njim objavila su i dva američka elektronička medija – CNET i CBC, objavio je u četvrtak skopski dnevni list Nova Makedonija.

U izjavi za Makedonski radio u četvrtak Marko je rekao da bi želio živjeti u Americi kako bi bio blizu najnovijih tehnoloških dostignuća i blizu Microsoftu. Kaže kako dnevno na kompjuteru radi u prosjeku četiri sata, ali ponekad je to i više od deset sati. Ne igra igrice, jer smatra da one ne nude ništa vrijedno, a svojim vršnjacima poručuje, žele li se igrati, da iziđu van i potraže društvo svojih prijatelja.

Glavni menadžer Microsofta u Sloveniji kazao je za makedonski radio kako je Marku, kada je došao na studij u Ljubljanu trebalo samo pola sata da pokaže svoje vrijednosti.

Marko je sa roditeljima, koji su također sistem-inženjeri, otvorio u Skoplju informatičku školu za djecu od 8 do 12 godina. U međuvremenu radi i projekte, a najnoviji je za produkciju visokokvalitetnih HD lekcija u Full HD formatu, kao i za dizajniranje sistema za njihovo emitiranje putem mrežne distribucije. Marko želi projekt promovisati na nekom velikom svjetskom IT skupu, a nada se da će se za njega zainteresovati i neka firma u Makedoniji.

Za Marka Čalosana kao informatičko čudo od djeteta saznalo se prije tri godine, nakon čega mu je makedonsko ministarstvo obrazovanja poklonilo kompletni kompjutorski laboratorij, što mu je, kako sam kaže, puno pomoglo da uz roditelje usavrši svoje znanje.

Radio Bet/Izvor:24 sata

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play