menu Naslovna chevron_right
BiHTuzlanski kantonVijesti

Od 1. avgusta konkurs za prijem zaposlenika u školama TK

Urednik | 29. Jula 2016.

U ponedjeljak 1. avgusta Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Tuzlanskog kantona raspisat će konkurs za prijem nastavnika i stručnih saradnika u osnovnim i srednjim školama u Kantonu. Konkurs će biti objavljen na stranici resornog Ministarstva i u dnevnom listu Oslobođenje. Bit će otvoren osam dana, a ukupno je slobodnih 1 605 pozicija, 1025 u osnovnim i 580 u srednjim školama.

Dokumenti će se moći predavati zaključno sa 9. avgustom, preporučeno poštom ili putem školskih protokola. I ove godine se uz prijavu mogu dostavljati neovjerene kopije dokumenata, a kandidati koji budu primljeni, naknadno će biti obavezni dostavljati orginalnu odnosno ovjerenu dokumentaciju.

Konkurs će se provoditi po prošlogodišnjem Pravilniku, koji je u januaru pretrpio manje izmjene.Brisana je odredba koja je direktorima škola omogućavala da, uz saglasnost resornog Ministra, zapošljavaju kandidate koji nisu prvorangirani.

Intervjui za prijem zaposlenika će biti obavljeni 15.16. i 17 avgusta od 8 do 15 sati. Za osnovne škole, osim muzičke, intervjui će biti centralizirani, odnosno u svakoj općini će se obavljat u jednoj školi, osim u Tuzli gdje su određene dvije osnovne škole. Intervjui za srednje škole obavljati će se u svim srednjim školama.

Objavljivanje preliminarnih listi se očekuje 22, a konačnih 30. avgusta.

Pitanje beneficija koje prilikom zapošljavanja u TK može ostvariti boračka populacija, međutim, i ovog bi puta moglo prouzrokovati probleme. Kako na te beneficije pravo imaju samo nezaposleni pripadnici ove kategorije, svi oni koji imaju zaključene ugovore o radu u školama do 12. avgusta 2016. godine ovog puta ne bi mogli iskoristiti tu beneficiju, jer će do tada konkurs biti zatvoren.

Iz Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona već je upućen dopis Ministarstvu za obrazovanje sa prijedlogom da se produži konkurs, kako bi se i trenutno uposlenim  pripadnicima boračke populacije na određeno vrijeme, omogućilo ostvarivanje bodova u skladu sa Pravilnikom i Zakonom.
Hoće li se pribjeći tom ili nekom drugom rješenju trebali bismo saznati vrlo brzo.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play