menu Naslovna chevron_right
VijestiZdravlje

Odlazak na spavanje prije 10 ili nakon 11 sati navečer razvija rizik od srčanih oboljenja?

Urednik | 10. Novembra 2021.

Prema studiji koju je provelo Sveučilište Exeter, odlazak na spavanje između 22 i 23 sata najbolje je vrijeme za manji rizik od razvoja srčanih bolesti.

Odlazak u ponoć ili kasnije povezan je s 25% većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dok je 12% veći rizik među onima koji zaspu prije 22 sata.

“Tijelo ima 24-satni tzv. dnevni ritam spavanja koji reguliše fizičke i mentalne funkcije”, rekao je David Plans , jedan od istraživača.

“Iako još uvijek ne možemo odrediti uzroke zašto je tako, studija pokazuje da raniji ili kasniji odlazak u krevet može poremetiti ritam tijela, što može rezultirati srčanim poremećajima i bolestima”.

Istraživanje je uključivalo 88.026 ljudi, a prevedeno je između 2006. i 2010. godine. Prosječna dob bila je 61 godina, a raspon je bio između 43 i 79 godina.

Sudionici su nosili uređaj za praćenje na zapešću, pa su znanstvenici tako uspjeli prikupiti podatke o vremenu kada su išli spavati i budili se. Također su zamoljeni da popune upitnike o svom općem zdravlju i načinu života.

Sudeći prema studiji, najriskantnije vrijeme za odlazak na spavanje je nakon ponoći, preciznije zato što se tijelo u stanju zabuniti i zamijeniti noćno svjetlo sa ranojutranjim, što automatski narušava njegov ritam.

Dovoljna količina sna neophodna je za naš organizam i njegovu dobrobit, a preporučuje se da to bude 7-9 sati dnevno.

 

 

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset