menu Naslovna chevron_right
KulturaVijesti

Održana premijera filma ‘Velika bijela kuća’ u Tuzli

Urednik | 16. Februara 2019.

Povodom Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka javnosti Grada Tuzle i Tuzlanskog kantona zvanično je predstavljen film „Velika bijela kuća“ velikom premijerom u Cinestaru u Tuzli koji je ostvario veliki uspjeh u oktobru mjesecu osvojivši najveću nagradu, tzv. Grand Prix na Dubrovnik Film Festivalu 2018 (DUFF) i tako je postao najbolji film 7. DUFF-a.

Predivna i topla atmosfera, veliki aplauz, pomiješane suze i smijeh su pokazatelj jačine emocija i utiska koji film ostavlja. Među publikom su bila hrabra djeca i roditelji, prijatelji Udruženja, donatori, volonteri, predstavnici institucija te mnogi drugi veliki prijatelji Udruženja koji podržavaju njihov rad i koji su velika podrška djeci oboljeloj od raka i njihovim porodicama. Program premijere koji je obuhvatio i obraćanje mladih liječenih od raka, članova grupe MladiCe, je ispunio salu pozitivom, ljubavlju i nevjerovatnom energijom.

“Velika Bijela Kuća” je dokumentarni film, koji  na osnovu svog sopstvenog životnog iskustva diskutuju o optimizmu, motivaciji, planovima za budućnost u ostvarenju svojih snova, sada i prije opasne bolesti koju su preživjeli. Film je u cjelosti autorski rad članova grupe mladih liječenih od raka – MladiCa, koje djeluju u okviru Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka i njihovog mentora Zorana Ćatića, urađen isključivo volonterskim radom i velikim entuzijazmom, koji su na ovaj način željeli pokazati da neprestano moramo tražiti nove načine da mladi javno govore o problemima, ali i istovremeno ukazuje na mogućnosti za njihove rješavanje.

„Ovaj film je kruna našeg dosadašnjeg rada, a pošto je film dijelom i priča o Roditeljskoj kući pa i naziv simbolično aludira na nju, onda je on i kruna rada Roditeljske kuće. Njegova premijera je i dijelom zahvala svim dobrim ljudima koji su na bilo koji način podržali rad Roditeljske kuće, rad Udruženja, a samim tim i rad mreže mladih liječenih od raka MladiCa te djecu oboljelu od raka. Kroz film smo željeli i podići svijest našeg društva o raku kod djece i mislimo da je on zaista uspio u tome večeras“, rekla je Advija Džambas, predstavnica mreže mladih liječenih od raka – MladiCe.

Radio Bet / Izvor: Tip.ba

 

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset