menu Naslovna chevron_right
BiHRadioBetTuzlanski kantonVijesti

Održana promocija “Rječnika bosanskog jezika” u Gradačcu

admin | 16. Decembra 2015.

Sinoć je u prepunoj maloj sali Gradačačkog sajma od 19:00 sati održana promocija “Rječnika bosanskog jezika”, autora akademika prof. dr. Dževada Jahića, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Gradačac. Moderator promocije bio je mr. Nusret ef. Kujraković koji je poželio dobrodošlicu gostima; prof. dr. Amiri Turbić Hadžagić i akademiku prof. dr. Dževadu Jahiću.

Akademik Jahić je sve prisutne proveo kroz svoj mukotrpni rad za koji je naglasio da traje još od 70-tih godina. Do sada je izdao 7, a postojeća izdanja planira proširiti za još najmanje 7 tomova.

Građani Gradačca pokazali su veliko interesovanje za širenje leksikografske pisane riječi u našoj državi. Ovom prilikom su mogli kupiti 7 tomova “Rječnika bosanskog jezika” po promotivnoj cijeni od 250 KM.

dzevad-jahic-rjecnik-bosanski-jezik-gradacac_ (2)

Podsjećamo, nedavno se digla prašina oko riječi “đikan” koja se već nalazi u rječnicima Matice hrvatske i Matice srpske, što je naglasila i prof. dr. Amira Turbić Hadžagić.

U rječniku Dževada Jahića, “đikan” je pripadnik srpskog naroda koji je kroz historiju činio zlodjela Bošnjacima, četnik. Jahić je skrenuo pažnju da ne podstiče na bilo kakvu mržnju prema drugim narodima ali treba insistirati na tome da druge države i narodi poštuju bošnjačku tradiciju i bosanski jezik.

dzevad-jahic-rjecnik-bosanski-jezik-gradacac_ (1)

Bosanski jezik je kroz cjelokupnu historiju BiH proživio veliku diskriminaciju. Sličan vid diskriminacije bosanski jezik u skorije vrijeme zadesilo i osporavanje bosanskog jezika od strane SANU-a (Srpska akademija nauka i umjetnosti). Nedavno su pokušali osporiti i Jahićev “Rječnik bosanskog jezika” pod instrukcijama vladajuće strukture u manjem bh. entitetu, u cilju diskriminiranja prava Bošnjaka na njihov maternji jezik, zabilježili su naši mediji u proteklom periodu.

(Crta)

Komentari

komentara

Written by admin
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset