menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Otvorena izložba fotografija ‘Srebrenica danas’

Urednik | 11. Februara 2016.

“Srebrenica danas” naziv je izložbe fotografija autora Dejana Petrovića iz Novog Sada koja je otvorena danas u Historijskom muzeju BiH kao dio programa Godine kulture 2016. Austrija – Bosna i Hercegovina, u saradnji Erste Fondacije iz Austrije i austrijske ambasade u BiH.

fna_10104

Izloženo je osam panela s fotografijama i pratećim tekstom kojima je fokus stavljen na mlade u Srebrenici, njihov život danas, te razmišljanje o budućnosti i načinima kako da život stanovnika tog gradića bude bolji.

fna_10105

Autor fotografija Dejan Petrović, koji nije mogao prisustvovati otvaranju izložbe, putem Skypea je kazao da je ideja bila napraviti presjek života u Srebrenici danas, 20 godina nakon genocida, te pokušati se fokusirati na budućnost tog grada.

– Genocid se ne može i ne treba nikada zaboraviti, ali se treba okrenuti ljudima koji tamo žive, te razmotriti načine kako osposobiti privredu, turizam i druge kapacitete i tim ljudima omogućiti bolji život. Fotografije su nastale prošle godine, a prateće tekstove su pisali ljudi koji imaju određene veze s događajima u BiH u proteklim godinama – istaknuo je.

Postavku je otvorio ambasador Republike Austrije u BiH Martin Pammer, uz ocjenu da izložba pokazuje šta se danas dešava u Srebrenici, kako mladi tamo žive i oblikuju svoje živote. Smatra da se ne radi o temi prošlosti niti instrumentaliziranom kontekstu obrade teme u vezi sa Srebrenicom, već kako će se oblikovati budućnost u tom gradu.

fna_10106

– Jasno je da se u Srebrenici dogodio najveći genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i stoga ova izložba treba da doprinese prevazilaženju prošlosti, dijalogu i koncipiranju zajedničke budućnosti. Na nama je da naučimo šta tačno znači krivnja, ko je krivac te da je krivnja individualna stvar, a odgovornost stvar kolektiva. Austrija ima iskustva kada je riječ o toj temi te preuzimanju kolektivne odgovornosti za djela počinjena u Drugom svjetskom ratu – ustvrdio je on.

U Historijskom muzeju BiH bit će otvorena do 22. februara.

Radio Bet:Izvor: Fena

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset