menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Pilot projekat e-olovke košta 633.000 KM

Urednik | 29. Marta 2016.

Pilot projekat glasanja elektronskom olovkom na lokalnim izborima 2016. godine koštao bi više 633.000 KM bez PDV-a, a da bi bio reprezentativan, neophodno ga je održati na 50 izbornih mjesta na kojima bi glasalo najmanje 34.219 birača. Ovo se, između ostalog, navodi u Informaciji o mogućnostima testiranja naprednih tehnologija u izbornom procesu na lokalnim izborima 2016. godine, koji je CIK izradio za potrebe parlametna BiH.

U ovoj informaciji CIK je prezentovao nekoliko mogućnosti koje se odnose na elektronsko glasanje, ali zbog cijena, informatičke pismenosti, nedostatka kadra itd. u ovom trenutku glasanje e-olovkom čini se kao najizglednija opcija. “Uvođenje interneta u izborni proces u BiH u vezi je sa opštom elektronskom pismenošću birača.

Stoga se za ovu opciju još nisu stekli svi neophodni uslovi i ovaj vid glasanja bi se mogao smatrati jednom od dugoročnih opcija u BiH”, navodi se u informaciji. Kao jednu od mogućnosti kako bi se unaprijedio izborni proces CIK navodi uvođenje skenera za brojanje glasova na biračkim mjestima, međutim sudeći po cijenama, BiH je još daleko od ovog načina glasanja. Recimo za skenere A2 formata i pripadajuće programe bilo bi neophodno obezbijediti preko 70 miliona KM, a kao jedna od prednosti uvođenja ovog modela, odnosno načina brojanja glasova je ta što birači praktično glasaju kao i do sada i u tom smislu se ne bi ništa promijenilo.

 

 

 

 

 

(Radio Bet/NEZAVISNE)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset