menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Počinje reekshumacija posmrtnih ostataka 65 žrtava genocida

Urednik | 25. Jula 2016.

U Memorijalnom centru u Potočarima danas bi trebalo da počne reekshumacija posmrtnih ostataka 65 žrtava radi reasocijacije, odnosno kompletiranja tijela. Planirano je da reekshumacija traje do 29. jula.

Posmrtni ostaci žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a, pronađeni su u brojnim primarnim, sekundarnim, a u nekim slučajevima čak i tercijarnim masovnim grobnicama.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Lejla Čengić podsjeća da je izmještanje masovnih grobnica radi prikrivanja zločina i uništavanja tragova, imalo za posljedicu pronalazak nekompletnih tijela u masovnim grobnicama.

“Porodice su prilikom identifikacije upoznate o činjenici da postoji mogućnost naknadnog pronalaska i identifikcije posmrtnih ostataka njihovih članova u slučajevima gdje su pronađeni nekompletni posmrtni ostaci”, kazala je Čengić.

Ona ističe da se, ukoliko se naknadno pronađu i identificiraju posmrtni ostaci, porodice o tome obavještavaju i pozivaju na identifikaciju.

Uz njihovu saglasnost se dodaju naknadno pronađeni dijelovi skeleta, ranije ukopanim posmrtnim ostacima.

Od 2011. godine izvršena je reasocijacija za 401 žrtvu.

Reekshumacija bi trebala trajati do 29. jula, odnosno dok proces reasocijacije posmrtnih ostataka 65 žrtava ne bude završen.

 

(Bet/BHRT)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset