menu Naslovna chevron_right
IzdvojenoVijesti

Počinju manifestacije povodom otvorenja Ferhadije u Banjoj Luci

Urednik | 3. Maja 2016.

Raspravom o temi “Dan džamija i džemata” danas počinju manifestacije uoči svečanog otvaranja banjalučke Ferhat pašine džamije ili Ferhadije.

Dan kasnije najavljena je promocija knjige “Životni put prvog beglerbega Bosne Ferhad-paše Sokolovića” autorice Elme Korić, dok će u četvrtak biti promoviran “Kopah” u prijevodu Miće Ljubibratića (1839-1889), koji je prvi cjeloviti prijevod Kurʼana objavljen ćiriličnim pismom na zapadnom Balkanu, te prvi cjeloviti i objavljeni prijevod Kurʼana uopće na zapadnom Balkanu.

Ljubibratićev prijevod prati i dodatni svezak eseja akademika Enesa Karića “Svjetovi Kur’ana”.

El-Kalem i Muftijstvo banjalučko ovim izdanjem podsjećaju i na davne lijepe namjere Ljubibratića kao prevoditelja. Ovim projektom, također, žele na svim stranama pobuditi glasove dijaloga i dostojanstvenog susretanja različitih vjera, kultura i civilizacija na zapadnom Balkanu.

U petak će džumu namaz predvoditi hatib Edhem ef. Čamdžič, a najavljena je i izložba i prezentacija dječijih likovnih i literarnih radova, te mevlud – tradicionalni vjerski dio programa uoči svečanog otvaranja Ferhat-pašine džamije, 7. maja.

Na tom skupu, uz predstavnike Islamske zajednice, očekuju se zvaničnici iz BiH i okruženja, te premijer Turske Ahmet Dautolu, kao i veliki broj vjernika.

 

(A;H)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play