menu Naslovna chevron_right
Crna hronikaRegija i SvijetVijesti

Požar kod Losa Angelsa gasi 3.000 vatrogasaca, evakuirano 30.000 ljudi

Urednik | 26. Jula 2016.

Zbog jakog požara koji četiri dana bukti u Kaliforniji sjeverno od Los Angelesa jučer su još hiljade stanovnika evakuirane iz njihovih domova.

Gotovo tri hiljade vatrogasaca od petka se bori protiv požara u kojem je izgorjelo najmanje 130 kvadratnih kilometara terena sjeverozapadno od Nacionalne šume Angeles, saopćile su vlasti.

Samo od nedjelje vatra je zahvatila još 4.500 hektara, pokazuju najnoviji podaci vatrogasnih službi.

Najmanje 18 zgrada uništeno je preko vikenda, a u požaru je smrtno stradala jedna osoba. Planovi da se nekim evakuiranim stanovnicima dopusti povratak u domove, odgođeni su nakon opasne promjene smjera vjetra.

U ponedjeljak ujutro evakuirano je još 10.000 ljudi, odnosno sveukupno između 20 .000 i 30.000 osoba, saopćila je vatrogasna služba. Inspektor za požare iz okruga Los Angeles Joey Marron dodao je da je ugroženo oko 200 poslovnih zgrada. Požar prijeti grupi malih naselja u blizini Santa Clarite, oko 65 kilometara sjeverno od Los Angelesa. Uzrok požara još se istražuje.

Od januara je diljem Kalifornije izbilo oko 3.750 malih ili velikih požara, što je više nego uobičajeno, a izgorjelo je više od 800 kvadratnih kilometara zemljišta, prenosi Hina.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset