menu Naslovna chevron_right
Zdravlje

Pozitivni efekti koje paradajz ima na zdravlje srca

Urednik | 18. Avgusta 2021.

Prehrana na biljnoj bazi može pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Međutim, nedavna analiza koja je pregledala gotovo 100 studija otkrila je da određene namirnice biljnog porijekla mogu imati posebno snažan učinak u umanjivanju rizika od različitih vrsta srčanih bolesti.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, srčane bolesti vodeći su uzrok smrti u SAD-u. U meta-analizi, koja je objavljena u kardiovaskularnom istraživanju 6. jula, istraživači s Univerziteta u Napulju istraživali su vezu između rizika od srčanih oboljenja i načina ishrane.

Preciznije, gledali su crveno meso, perad, jaja, mliječne proizvode, orahe i žitarice. Kao što se moglo očekivati, ključni zaključak je bio da je konzumiranje prehrane bogate povrćem i malo mesa povezano s manjim rizikom od smrti od srčanih bolesti. Međutim, nalazi su otišli još dalje – oni su odredili specifičnu hranu koja je pomogla u smanjenju rizika od koronarne bolesti srca (KBS) i kardiovaskularnih bolesti (KVB).

“Što se tiče vrsta povrća, velika u usporedbi s niskom potrošnjom zelenog lisnatog povrća i paradajza povezana je sa značajnim 17-postotnim, odnosno 10-postotnim smanjenjem učestalosti KBS”, napisali su istraživači.

Ovdje se misli da kada jedete manje mesa i povećate unos lisnatog zelenog povrća i paradajza, smanjujete rizik od srčanih oboljenja. Paradajz je bogat antioksidansom zvanim likopen, za koji se pokazalo da poboljšava vaskularnu funkciju i pomaže u zaštiti od bolesti.

Zamjena maslaca, bogatog zasićenim mastima, za nešto bogato mononezasićenim mastima, poput maslinovog ulja, također može pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja. U jednoj procjeni, istraživači su otkrili da je povećanje potrošnje maslinovog ulja za samo 5 grama (za kontekst, kašika sadrži 13,3 grama ) povezano sa 7 posto smanjenja učestalosti KBS, 4 posto smanjenja incidencije KVB-a i 8 posto smanjenja smrtnosti od KVB-a.

Istraživači su otkrili da je konzumiranje najmanje dvije porcije povrća svaki dan povezano sa do 34 posto manjim rizikom od smrti od srčanih bolesti, pri čemu zeleno povrće i paradajz daju najpozitivnije učinke.

Osim toga, smanjenje unosa i crvenog i drugog prerađenog mesa (slanine, pršuta, salame i kobasica) na manje od dvije porcije sedmično također može pomoći u zaštiti vašeg srca. Smanjenje unosa alkohola može pomoći očuvanju zdravlja srca.

Iz više razloga trebate povećati potrošnju povrća i provjeriti iznenađujuće nuspojave njegovog nedovoljnog konzumiranja, kaže Science.

RADIO BET/IZVOR:ZDRAVLJE

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset