menu Naslovna chevron_right
LifestyleZdravlje

Proizvod koji je puno kompleksniji nego što se čini

Urednik | 21. Aprila 2016.

Možda mislite da znate baš sve o maslinovom ulju, no ovaj ukusan, zdrav i hranjiv proizvod puno je kompleksniji nego što se čini. Želite li biti sigurni da jedete najbolje i ga koristite na pravi način donosimo vam sedam najčešćih krivih činjenica koje bi svi trebali znati.

1. Maslinovo ulje iz trgovine je uvijek svježe

Iako je dobro uskladišteno, maslinovo ulje iz uvoza koje pronalazimo u trgovinama često je staro i do tri godine. No, za razliku od vina, za maslinovo ulje ne vrijedi pravilo što je starije to je bolje. Zamislite ga kao iscijeđeni sok iz masline koji je bolje potrošiti dok je svjež. Želite li biti sigurni što jedete, kupujte ulje koje ima naznačenu godinu berbe.

2. Kvalitetno maslinovo ulje čuvajte za salate, a jeftinije koristite za kuhanje

Potpuno pogrešno. Što je ulje kvalitetnije i svježije to bolje podnosi visoku temperaturu. Isto tako, kuhanjem ne gubi na kvaliteti, a hrana će biti daleko ukusnija i time i zdravije pripremljena.

3. Maslinovo ulje treba čuvati samo u staklenoj boci

Ova teza je samo djelomično tačna. Čuvanje ulja u staklenoj boci je dobro, ali ona mora biti od tamnog stakla jer ulje reagira na svjetlo koje mu mijenja strukturu i time gubi na kvalitetu. No, limena ambalaža jednako je učinkovita.

4. Maslinovo ulje držite na radnoj površini, da vam je uvijek nadohvat ruke

Još jedna vrlo česta greška. Maslinovo ulje je najbolje čuvati u kuhinjskom ormariću. Razlog je taj što svjetlost nikako ne pogoduje ovoj namirnici. Ono mijenja strukturu ulja i time ono gubi na kvaliteti.

5. Na maslinovom ulju se ne smije pržiti hrana

Još jedna kriva informacija. Istraživanje je pokazalo kako kvalitetno ulje ne mijenja strukturu i do 200 stepeni Celzijusa, što znači da na njemu slobodno možete pržiti svježe namirnice. Maslinovo ulje se kod izlaganja visokim temperaturama ponaša daleko bolje od svih ostalih ulja iz domaćinstva, s obzirom na visok sadržaj oleinske kiseline. Imajte na umu da se to ne odnosi na prženje hrane.

6. Maslinovo ulje nema puno kalorija

Pogrešno! Iako je vrlo zdravo i hranjivo, i maslinovo ulje je ulje. Ono sadrži veliku količinu kalorija ali, za razliku od biljnog ulja ili masti, ima nizan nivo kolesterola (loših masnoća). Isto tako, ono je snažan antioksidans visoke hranjive vrijednosti na kojem će vam tijelo biti zahvalno.

7. Dobro maslinovo ulje ima fantastičan blagi okus

Iako će se ljubitelji ulja s time odmah složiti, trebate znati kako je čisto, kvalitetno i svježe maslinovo ulje zapravo vrlo intenzivno i resko. Krasi ga gorak okus koji lagano ‘pali’ jezik što možda neće odgovarati svima, posebno ako ste navikli na kupovna rafinirana ulja, prenosi Dnevni avaz.

 

(A,H)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset