menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Protesti bh. građana u najmanje 35 gradova svijeta

Urednik | 9. Januara 2022.

Potaknuti aktuelnom situacijom u Bosni i Hercegovni, bh. građani širom svijeta organizuju masovne proteste. Dok su oni najmasovniji zakazani za sutra (ponedjeljak) u Briselu, neki od njih su već održani. Bh. građani u St. Luisu okupili su se jučer, danas su skupovi u Ženevi i Parizu, a sa istim porukama građani će nastupiti u najmanje 35 gradova. Detalje za N1 otkriva Satko Mujagić, jedan od članova organizacionog odbora.

“Trenutno imamo 14 zemalja na listi, gdje će protesti biti u najmanje u jednom gradu. Kada se sve sabere – protesti će se održati u najmanje 35 gradova. Neki su počeli već jučer. Volio bih naglasiti da će protesti trajati dva dana zbog koronavirusa i raznih razloga. Imali smo proteste jučer u St. Luisu, to su bili prvi u Americi. Zatim, po mojim informacijama, danas nas prate Ženeva i Pariz. Imamo i Sydney, koji će biti mali zbog korone”, objašnjava za N1 Satko Mujagić, jedan od organizatora.

“U svakom dijelu dana mi ćemo biti negdje”

Mujagić naglašava da se sutra sa protestima ponovo nastavlja u Evropi i sutra će biti glavni dan.

“Idemo sa Briselom, Londonom, potom Beč, Oslo, Stockholm, Rim, Kopenhagen. U svim ovim gradovima početak je u 12, počinje se sa himnom, a izuzetak je London, gdje protesti počinju u 11, i Oslo, gdje počinju u 18 sati. To znači da ćemo u svakom dijelu dana mi biti negdje”, govori nam Mujagić.

Dodaje da se protesti završavaju sutra naveče na američkom kontinentu – konkretno u Ottawi, potom slijedi Toronto, Portland, Boston, New York.

“U svim ovim gradovima će sutra biti čitano pismo koje smo ispred organizatora, “Platforme za BiH” – nevladine organizacije iz Nizozemske, pisali je za najveće svjetske lidere. Bit će čitano na engleskom jeziku, gdje je potrebno na francuskom, i na našem”, naveo nam je Mujagić.

Mujagić je naglasio da je riječ o pismu koje sadrži jasne poruke o situaciji u BiH za najveće lidere svijeta, a koje je podržao veliki broj organizacija i pojedinaca iz svijeta, između ostalih i sedam članova Evropskog Parlamenta.

Podsjećamo, protesti će biti održani i u Sarajevu i Tuzli.0

Radio Bet / Izvor: Tip.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset