menu Naslovna chevron_right
Regija i Svijet

Protesti pristalica Navaljnog širom Rusije, desetine uhapšenih

Urednik | 23. Januara 2021.

Protesti u znak podrške opozicionom lideru Alekseju Navalnom počeli su u više gradova Rusije, kako je bilo i najavljeno.

Desetine demonstranata kojima je ranije poručeno da im policija neće dozvoliti demonstracije već je uhapšeno.

Policija je razbila nekoliko okupljanja pred današnje demonstracije pri čemu je uhapšeno nekoliko osoba koje optužuju za pozivanje na ilegalne proteste.

Video snimci iz Vladivostoka prikazuju policajce za suzbijanje nemira kako proganjaju grupu pristalica Navalnog duž gradskih ulica, dok su demonstranti u Habarovsku prkosili temperaturama od minus 14 stepeni Celziusa i uzvikivali „Sramota““ i „“Banditi“.

Nadzorna grupa OVD-info javila je da je 48 osoba, među kojima 13 u Habarovsku, uhapšeno do sada na protestima.

Vlasti su najavile i pokretanje krivične istrage protiv pristalica Navaljnog zbog poziva upućenih na raznim društvenim mrežama da “maloljetne osobe prisustvuju ilegalnim okupljanjima”.

Protesti su jutros počeli prvo u Habarovsku, a demonstranti traže da Aleksej Navalni bude pušten iz zatvora. Nekoliko desetina demonstranata privedeno je ubrzo nakon što su počeli skupovi.

Protesti su planirani u više od 90 gradova u Rusiji.

Podsjećamo, Navalni je odmah po povratku u Rusiju sa liječenja u Njemačkoj, uhapšen i izrečena mu je zatvorska kazna u trajanju od 30 dana. Razlog za hapšenje je kršenje uslovne kazne iz 2014. godine kada je optužen za prevaru, dok Navalni kaže da je ta optužnica bila politički montirana.

Njegovu slobodu zatražile su SAD, EU, Francuska i Kanada, dok je EU Rusiji uvela i sankcije zbog hapšenja opoziocionog lidera.

RADIO BET/IZVOR:Vijesti.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset