menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Putin počinio ratne zločine, opužbe opravdane

Urednik | 18. Marta 2023.

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je da je predsjednik Rusije Vladimir Putin počinio ratne zločine i da je opravdana odluka Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da za njim izda nalog za hapšenje.

Sjedinjene Američke Države nisu članica MKS-a, koji je juče pozvao na hapšenje Putina zbog sumnje na protivzakonitu deportaciju djece i nezakonito prebacivanje ljudi iz Ukrajine u Rusiju od kada je prošle godine počela invazija Moskve u Ukrajini.

“Očigledno je počinio ratne zločine. Pa, mislim da je to opravdano. Ali stvar je u tome što to nije međunarodno priznato ni sa naše strane”, rekao je Bajden.

Sjedinjene Američke Države su odvojeno od ovog suda zaključile da su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini i podržavaju da počinioci snose odgovornost.

Potez MKS-a obavezuje 123 zemlje članice ovog suda da uhapse Putina i prebace ga u Hag na suđenje ako kroči na njihovu teritoriju. MKS je juče izdao i nalog za Marijom Lavovom-Belovom, ruskim komesarom za prava djeteta, po istim optužbama.

Rusija je odbacila optužbe da su njene snage počinile zločine tokom invazije na Ukrajinu.

RADIO BET/IZVOR:SRNA

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset