menu Naslovna chevron_right
BiHRadioBetVijesti

Razmišljamo više nego što treba; preživjet će kome je suđeno

Urednik | 30. Marta 2020.

Čovjek koristi 10 % svoga mozga, bar tako kažu naučnici i njihova istraživanja.

Čini se da je i tih 10% više nego dovoljno da naš organizam preopteretimo. Stavimo mu na leđa nepotrebno breme brige i sikiracije, teških emocija, koje nismo u mogućnosti podnijeti. Razgovaram tako sa jako bliskom osobom. …

Nekim, ko cijeli svoj dan i vrijeme, posveti i povjeri pripadnicima sedme sile.

Oni su mu najbolji prijatelji, savjetnici i osobe od povjerenja. Budući da je posao medija da Vam prenosi samo “pozitivne” informacije, ta osoba tokom dana razvije simptome 82 bolesti. Najaktuelnija je trenutno, naravno korona. Suhi kašalj, teško disanje, povišena temperatura prisutni su tokom cijelog dana.

Čudno, nakon prespavane noći svi ti simptomi nestaju, ali se ponovo pojavljuju sa prvim pritiskom dugmeta na daljinskom upravljaču. Termini apokalipsa, armagedon, hiljade mrtvih postaju stalno društvo u Vašem privatnom prostoru, koji bi trebao biti zaštićena oaza i sve to ne doprinosi miru u kući.

Bilo kakav pokušaj prebacivanja na vedrije teme postaje bezuspješan. “Stigla je u Tuzlu, u Brčkom dva slučaja, sada je u Srebreniku, na samo 20 minuta udaljenosti !!!” Vrhunac panike, level stresa prešao sve granice.

Problem nastaje u onom trenutku kada ljudi zaborave da svojim mislima direktno utiču na svoju realnost. Emocionalno stanje kojem dopustite da dominira u datom trenutku, može u Vama izazvati osjećaj nepobjedivosti, ili Vas smjestiti u bolničku postelju.

Dr. Joseph Murphy je u svojoj knjizi “Moć podsvijesti” jasno objasnio kako možemo na zdravlje uticati pozitivnim razmišljanjem. Isto tako i negativnim. Prema njemu život bi trebao biti neprekidna radost. To je ono čemu trebate težiti.

Konstantna izloženost senzacionalističkim medijima, koji žive od loših vijesti može učiniti da od zdravog, postanete bolestan insan. Ili hasta kako bi rekli stari ljudi.

Stoga, moj Vam je savjet: što manje eksponiranosti medijima, a što više “mozak na pašu”. Ma kako smiješno zvučalo, mozak na paši, jako je bitan faktor u očuvanju Vašeg, kako fizičkog, tako i mentalnog zdravlja.

Radio Bet : Piše: Dino Kukuruzović / Foto: internet Prolozac

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset