menu Naslovna chevron_right
BiHIzdvojeno

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) objavljuje, niže cijene mobilne telefonije!

Urednik | 21. Aprila 2016.

Regulatorna agencija za komunikacije /RAK/ BiH objaviće danas u Sarajevu odluku o usklađivanju cijena usluga mobilne telefonije i uslova za pružanje telekomunikacionih usluga, saopšteno je iz RAK-a.

Slijedom zaključaka Parlamentarne skupština BiH, te provedenih analiza tržišta, RAK je preduzeo aktivnosti i donio mjere koje imaju za cilj smanjenje cijena u mobilnoj telefoniji.

Primjena zakonskih mjera u smislu kontrole cijena i uslova korištenja usluga za krajnje korisnike predstavlja otklanjanje prepreka za dalje jačanje konkurencije na tržištu, te obezbjeđuje da svi telekom operateri rade na način da krajnji korisnici imaju pristup uuslugama čije cijene ne prelaze one koje se primjenjuju u zemljama u okruženju, saopšteno je iz RAK-a.

Opširnije sa današnje odluke

Operatori su obavezni dostaviti Agenciji usklađeni cjenovnik i uvjete poslovanja, koji se moraju primijeniti 1. juna.

Naložene mjere operatori su obavezni primijeniti već od 1. jula. Telekom operaterima nalaže se da svim korisnicima izjednače cijene za pozive iz mobilne mreže prema drugim fiksnim mrežama s cijenama poziva iz mobilne mreže prema vlastitoj fiksnoj mreži, stoga tačke Odluke prenosimo u cijelosti: U sklopu svih postpaid i prepaid tarifnih paketa, cijene poziva iz mobilne mreže prema fiksnim i mobilnim mrežama u inostranstvu ne mogu biti veće od graničnih cijena korištenja govorne usluge u međunarodnom saobraćaju definiranih članom 13. Pravila 67/2012 o modelu rebalansa cijena govornih telefonskih usluga u BiH; U skladu postpaid i prepaid tarifnih modela u kojima postoji naplata uspostave poziva primjene ili obračunska jedinica 1 sekunda ili ukinu naplate uspostave poziva.

Uspostava poziva se izuzetno može naplaćivati za bonus minute koje korisnik dobiva u okviru: paketa koji uključuju neograničen saobraćaj (Flat paketi), tarifna opcija, tarifnih paketa koji uključuju besplatne vikend minute i slično, Za prepaid korisnike trajanje računa nakon nadopune računa iznosom 10,00 KM i više, mora vrijediti najmanje 90 dana od nadopune (u periodu od 90 dana korisniku omogućiti dolazne i odlazne pozive). Svim operaterima koji pružaju usluge mobilne i fiksne telefonije i interneta, RAK je naredio da cijene koje nude korisnicima moraju biti iskazane s uključenim PDV-om.

Prije donošenja ove odluke, Regulatorna agencija za komunikacije uradila je opsežnu analizu stanja na tržištu u proteklih nekoliko godina, na osnovu čega su zaključili da ne postoji dovoljna konkurencija, ali iz RAK-a navode da postoje znakovi oligopolnog ponašanja tri dominantna operatera.

Tri dominantna telekom operatera imaju slične ponude, pri čemu je broj prelazaka iz jednog telekoma u drugi kod korisnika vrlo rijedak, stoga operateri imaju stabilno tržište. Analizom cijena na tržištu ustanovljeno je da bh. telekom operateri imaju znatno skuplje usluge, naročito kod srednjih i velikih korisnika.

Prosječna cijena korpe usluga za srednje korisnike (65 odlaznih poziva i 50 SMS poruka) u regionu je 25,44 KM, dok su u BiH cijene bile sljedeće: m:tel 26,5 KM, HT Eronet 29,3 i BH Telekom 35 KM, navodi se u Izvještaju o aktivnostima Agencije za snižavanje cijena mobilne telefonije. Za velike korisnike prosječna cijena je (140 odlaznih poziva i 55 SMS poruka) u regionu iznosi 38,6, dok su cijene u BiH sljedeće: m:tel 44,7, HT Eronet 44,23 i BH Telecom 58,1; dok je cijena usluga za male korisnike (30 odlaznih poziva i 33 SMS poruke) skoro jedna ili niža u Bosni i Hercegovini nego u regionu.

Uputa i akt kojim bi operateri morali ujednačiti cijene poziva iz fiksne mreže prema drugim fiksnim mrežama i drugim mobilnim mrežama tako da budu na nivou cijena poziva prema vlastitoj fiksnoj i mobilnoj mreži bit će upućena telekom operaterima u maju.

(A,H)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play