menu Naslovna chevron_right
Nekategorisano

Sarajevo Vijeće ministara vraća pravo na ‘bijeli hljeb’

Urednik | 4. Marta 2016.

vijjj

 

 

 

 

 

 

 

Vijeće ministara BiH dostavio je Parlamentarnoj skupštini BiH Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojim se predviđa vraćanje prava na takozvani “bijeli hljeb” izabranim i imenovanim zvaničnicima po isteku mandata.

Dom naroda juče je usvojio zakon kojim je ukinuto pravo izabranim i imenovanim funkcionerima na nivou BiH da godinu dana po isteku mandata primaju platu.

Vijeće  ministara u predloženim izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH predviđa da izabrana i imenovana lica u institucijama BiH nakon prestanka mandata imaju pravo na platu do osnivanja novog radnog odnosa ili odlaska u penziju, a najduže šest mjeseci od prestanka javne dužnosti.

Ovo pravo primjenjivalo bi se na članove Predsjedništva, poslanike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH i članove Vijeća ministara BiH.

Naknada bi, prema predloženoj odredbi, obuhvatala osnovnu platu sa dodatkom za minuli rad, poreze i doprinose u skladu sa propisima koji regulišu ovu oblast.

Predloženim izmjenama i dopunama reguliše se i pravo zaposlenih u institucijama BiH na otpremninu prilikom odlaska u penziju ili u slučaju otpuštanja zbog prekobrojnosti.

U slučaju razrješenja zbog prekobrojnosti, zaposleni u institucijama BiH, prema predloženom rješenju, dobili bi otpremninu u iznosu od šest njihovih neto plata, a oni sa najmanje 15 godina radnog staža dobili bi 12 svojih neto plata kao otpremninu.

Za odlazak u penziju zaposlenima u institucijama BiH, među kojima su i zaposleni u diplomatsko-konzularnim i vojno-diplomatskim predstavništvima, predviđena je otpremnina u iznosu šest njihovih plata.

U odnosu na važeća zakonska rješenje, precizira se da u otpremninu za prekobrojnost i odlazak u penziju ne ulaze ulazi novčana nagrada, odnosno stimulacija.

Predloženim zakonom na jedinstven način reguliše se policijski dodatak za policijske službenike zaposlene u bezbjednosnim agencijama na nivou BiH.

Parlamentarna skupština juče je, nakon više od godine dana parlamentarne procedure, usvojila zakon kojim se ukida pravo izabranih i imenovanih zvaničnika na jednogodišnju naknadu po isteku mandata, a koji je predložio SBB.

U toku procedure parlament je Vijeće ministara BiH u više navrata tražio da predloži sveobuhvatno zakonsko rješenje za plate i naknade zaposlenih u institucijama BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koji je sačinio Vijeće ministara na dnevnom je redu naredne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, 17. marta.

Piše: Agencije

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play