menu Naslovna chevron_right
KulturaVijesti

“Sarajevska zima” i ove godine šalje poruke mira

Urednik | 7. Februara 2019.
Nakon toga je na Bijeloj tabiji upriličen performans “Buka i bijes” Brace Dimitrijevića u kojem je učestvovalo više od 1.000 umjetnika. Direktor festivala Ibrahim Spahić prethodno je istakao da su “Buka i bijes” prisutni u cijelom svijetu. Svijetu u kojem su na sve strane formirane nove granice, nove prepreke za ljudsku komunikaciju.

“‘Buka i bijes’ donose kreativnu reakciju na stanje u svijetu u želji da se poruči da se kreativna snaga može vratiti u stvarni život. Stvarni život je ono što je otvorenost jednih prema drugima, što je sloboda”, rekao je Spahić u Vijećnici pozdravljajući umjetnike, pokrovitelje i prijatelje festivala koji će večeras svečano biti otvoren 35. put, a do početka proljeća trajati pod motom “Buka i bijes”.

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović istakao je da festival otvara svoja vrata svim umjetnicima i poklonicima umjetnosti koji dolaze. On je naveo da je “Sarajevska zima” festival koji je upisan na mapi velikih, značajnih svjetskih festivala umjetnosti.

Šef kancelarije UNESCO-a za BiH Siniša Šešum je uime pokrovitelja Festivala, generalnog direktora UNESCO-a Audreyja Azoulaya pozdravio je učesnike ovog prestižnog međunarodnog festivala.

“Nadam se da će umjetnici proizvoditi dovoljno buke i proširiti cijelom planetom poruke mira kao i davne 1984. godine kada je rođena “Sarajevska zima” povodom Olimpijskih igara”, ocijenio je Šešum, uz nadu da će i ove godine iz Sarajeva krenuti snaga povezivanja različitosti.

U auli Vijećnice postavljena je izložba slika fra Perice Vidića na kojoj dominiraju zimski motivi grada i okolnih planina. Vidić je naveo da je izložba koju čini 40 radova njegov doprinos Festivalu.

Svoje umijeće pokazali su i ostali umjetnici, gosti Festivala iz BiH, Indije, Grčke, Srbije..

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset