menu Naslovna chevron_right
BiznisRegija i SvijetVijesti

Sastanak najvećih proizvođača nafte u Dohi okončan bez dogovora

Urednik | 18. Aprila 2016.

 

Razgovori o eventualnom zamrzavanju cijena najvažnijeg energenta na planeti trajali su šest sati, nakon čega je katarski ministar Mohammed bin Saleh al-Sada poručio da im treba “još vremena”.

Sastanku je prisustvovala većina članova Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), kao i drugi izvoznici, uključujući Rusiju. Željeli su se dogovoriti o mjerama koje bi pomogle zaustavljanju pada cijena sirove nafte koji traje već 18 mjeseci.

“Generalni zaključak je da nam je potrebno više vremena da se konsultujemo unutar OPEC-a i sa proizvođačima van te organizacije”, rekao je Al-Sada.

Razgovori su naišli na poteškoće kada su se pojavili izvještaji o tenzijama između Irana i Saudijske Arabije. Predstavnici Irana nisu ni prisustvovali sastanku. Saudijci su spremni da zamrznu proizvodnju ako se o tome slože svi članovi OPEC-a, uključujući i Iran. Međutim, Iranci žele nastaviti s povećanjem proizvodnje posebno jer su im početkom ove godine ukinute ekonomske sankcije.

“S obzriom da nećemo ništa potpisati i nismo dio tijela koje odlučuje o zamrzavanju, na kraju smo odlučili da nije potrebno slati svog predstavnika na sastanak”, poručili su iz iranske vlade.

Neuspjeh današnjih pregovora neće pomoći izvoznicima koji očajnički žele vidjeti rast cijene sirove nafte.

Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play