menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

SIPA: Pretresi na 18 lokacija u akciji „Kurir“

Urednik | 15. Aprila 2016.

sipa09072015

 

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) i Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) rano jutros nastavli su akciju kodnog naziva ,,Kurir”, usmjerenu na otkrivanje nezakonitog poslovanja kineskih državljana i iznošenja novca van BiH.

Na 18 lokacija širom Bosne i Hercegovine rano jutros u 4 sata počela je akcija koju po nalogu Suda i Tužilaštva BiH zajednički provode službenici Uprave za indirektno oporezivanje i Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA.
Pretresi se provode se u Tuzli, Brčkom, Sarajevu, Banja Luci i Mostaru. Akcija kodnog naziva „Kurir“ usmjerena je na sprečavanje nezakonitog poslovanja i iznošenja novca van Bosne i Hercegovine od strane pravnih lica u vlasništvu kineskih državljana.

Prema dosadašnjim rezultatima, sumnja se da je na nezakonit način iz BiH izneseno oko 3 miliona eura. Aktivnosti na terenu su toku, izuzima se dokumentacija i oprema, a tek po okončanju svih istražnih radnji moći će se govoriti o konačnim iznosima za koje se sumnja da je oštećen Budžet BiH.

Ispred UIO u aktivnostima na terenu učestvuju 42 službenika iz svih regionalnih centra i to iz Odsjeka za provođenje propisa i odsjeka za poreze. Službenici UIO će započeti danas, a dovršiti u narednim danima potpune kontrole obveznika koji su predmet današnje akcije, te će se tek po okončanju svih kontrola znati koja količina robe je prometovana „na crno“i za koji iznos precizno je oštećen Budžet BiH.

Podsjećamo akcija kodnog naziva ,,Kurir“ počela je krajem 2015. godine gdje je detaljnom istragom utvrđeno da su kineski državljani koji posluju u BiH i sa njima povezanim preduzećima i pravnim osobama, duži vremenski period, vršili krijumčarenje i iznošenje iz BiH velikih količina gotovog novca (u ukupnom iznosu od najmanje 15 miliona eura), koji nije transferiran platnim prometom, već je fizički krijumčaren na teritoriju Republike Hrvatske te dalje u inostranstvo.

 

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset