menu Naslovna chevron_right
IzdvojenoRegija i Svijet

Sirijki omogućeno da svira klavir u Idomeniju

Urednik | 15. Marta 2016.

Kineski umjetnik Aj Vejvej omogućio je da u izbeglički kamp u Idomeniju stigne bijeli koncertni klavir na kojem je potom zasvirala migrantkinja iz Sirije Nur Alkzam.

4108545_nur-alkzam-f1jpgKiša koja pada već nedjelju dana pogoršala je uslove života u kampu u Idomeniju za 13.000 izbjeglica koje su blokirane na grčko-makedonskoj granici, pošto su lokalne vlasti zatvorile takozvanu balkansku rutu.Ipak, nekoliko lijepih trenutaka u tom mjestu doživjela je jedna Sirijka. Kineski umjetnik Aj Vejvej dopremio je koncertni klavir na kojem je zasvirala Nur Alkzam.

Nur-Alkzam-f2

 

 

 

 

 

 

Nur je prije sukoba u Siriji studirala na muzičkoj akademiji na odsjeku za klavir, ali je zbog rata toga morala da se odrekne.

Iz kampa u Idomeniju Nur sada nastoji da dođe do supruga koji je u Njemačkoj i nastavi studije, prenosi AP. Tri godine, kako kaže, nije dotakla klavir zbog rata u Siriji.

Nur-Alkzam-f3

 

 

 

 

 

 

 

 

„Bila sam veoma nervozna, ali sada se osjećam veoma dobro što sam ponovo mogla da dodirnem klavir“, ispričala je Sirijka.

Pošto u Idomeniju pada kiša, kineski umjetnik i jošš nekoliko izbjeglica pomogli su joj tako što su najlonima pokrili i nju i klavir.

 

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset