menu Naslovna chevron_right
MagazinZanimljivosti

Stiže kiša meteora

Urednik | 9. Augusta 2016.

Zvijezde padalice ili kiša meteora je nešto što svi obožavaju. Naučnici su objavili da će ove godine biti dvaput više meteora nego prošle godine zato što su približeni Zemljinoj orbiti gravitacijskim uticajem Jupitera.

Ova magična noć očekuje nas 12. avgusta, a svako ko pogleda u nebo u ponoć – moći će da zamisli čak 200 želja za 200 meteora koji će se vidjeti svakog sata.

U narodu se veruje da svako treba da zamisli želju kad ugleda zvijezdu padalicu, a to je zapravo redovna astronomska pojava koja se svake godine javlja u ovo vrijeme.

Ova kiša meteora, koja se inače zove Perzeidi, biće najvidljivija poslije ponoći iz svih dijelova planete zahvaljujući dijeelovima komete Swift-Tuttle, koja svaka godine presijeca Zemljinu putanju od sredine jula do sredine avgusta.

Ovi dijelovi komete smatraju se molekulima atmosfere i taj jak sudar proizvodi svjetlo, rekla je astronom iz Opservatorijuma u Parizu Džeremi Vaulailon, prenosi portal Alternativne informacije.

Prema legendi, treba zamisliti želju dok se gleda u zvijezdu padalicu i želja će se potom, kako se vjeruje, ispuniti. Porijeklo legende ne zna se pouzdano, ali se vjeruje da potiče iz Evrope.

 

 

 

(A:H)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play