menu Naslovna chevron_right
LifestyleZanimljivosti

Studija objasnila zašto novopečene mame non-stop objavljuju fotke beba na Facebooku

Urednik | 31. Maja 2016.

Prije nekoliko godina Sarah Schoppe-Sullivan primijetila je nešto zanimljivo na početnoj stranici Facebook profila – mnoge njene prijateljice su fotografiju svoje bebe postavile su kao profilnu.

Rezultati studije objavljeni prošle sedmice, pokazali su zašto “nove mame” koriste Facebook za objavljivanje fotografija svojih beba. Schoppe-Sullivan i njeni saradnici su analizirali podatke 127 učesnika i otkrili da se majke na ovakav korak odlučuju kada osjete društveni pritisak da trebaju biti savršene majke. Većina majki u studiji su koristile sliku svoje bebe kao fotografiju profila u nekom trenutku.

“U jednom trenutku sam pomislila ‘Zašto ne stavite svoju fotografiju kao profilnu, zašto fotka vašeg djeteta?“, rekla je Schoppe-Sullivan za Mashable.

Naravno, mnogo “novih” mama vidi Facebook kao jednostavan način razmjene radosnih trenutaka bebe i njenog odrastanja u krugu porodice i prijatelja. Schoppe-Sullivan, međutim, misli kako se možda dešava nešto komplikovanije.

Majke koje teže za savršenstvom kao roditelji i traže vanjsku validaciju za majčinsku ulogu, također imaju jače izražene emocionalne reakcije (i pozitivne i negativne) na komentare i likeove na Facebooku.

“Mnogo mama može osjećati pritisak da prikaže pozitivnu sliku majčinstva“, dodala je Schoppe-Sullivan.

Ona je anketirala obrazovane i zaposlene žene koje su uglavnom znale kakvi će rezultati biti.

Radio Bet/Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset