menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Teško stanje u ZD kantonu

Urednik | 25. Jula 2016.

U Željeznom polju u općini Žepče nekoliko sela i putnih komunikacija ozbiljno je ugroženo. Put za Jastrebac je očišćen, ali i dalje su blokirani Šahmani. Ekipa civilne zaštite i mještani rade na deblokadi puta ali i spašavanju ugroženog stanovništva.

Zamjenik komandanta CZ Željezno polje Haso Mandžuka kaže da situacija nije dobra. Obilne kiše praćene klizištima pogodile su i općinu Vareš. Djelimično je u blokadi bila regionalna cesta Vareš – Breza, a i u samom gradu je došlo do izlijevanja rijeke. U Stupnom dolu zbog klizišta evakuirano je pet porodica, a pogođena su i druga sela, kazao je za BHRT Šef službe civilne zaštite u Varešu Rusmir Berberović.
Vanredno zasjedala Vlada

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) održala je danas vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrala informaciju o stanju na području ZDK, usljed elementarne nepogode, posebno u općinama Vareš i Žepče, te u Zenici u kojima je, na dijelu teritorije, došlo do pokretanja klizišta i prekida putne komunikacije.

Na prijedlog Kantonalne uprave Civilne zaštite (CZ) ZDK, Vlada je donijela zaključak da na teren pošalje svu raspoloživua mehanizaciju i stavi na raspolaganje sve resurse te ostala materijalno-tehnička sredstva.

Također je odlučeno da se u funkciju zaštite uključe svi povjerenici i članovi općinskih štabova civilne zaštite, koji su u okviru svojih nadležnosti dužni organizirati sve mjere zaštite stanovništva, kako bi se pomoglo stanovnicima ugroženih područja i što prije stavila u funkciju putna komunikacija, prekinuta elementarnom nepogodom koja je zadesila Zeničko-dobojski kanton.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i komandant štaba CZ ZDK ministar, Fahrudin Brkić kao i direktor KU CZ ZDK, Džavid Aličić obilaze teren u ove dvije općine da zajedno sa općinskim strukturama CZ i načelnicima sagledaju stanje i poduzmu dodatne mjere na otklanjanju posljedica, saopćeno je iz Vlade.

 

(Radio Bet/BHRT)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset