menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

TRANSPLANTACIJA ORGANA PO ZAKONU?

Urednik | 21. Aprila 2016.

Dom naroda Paralamenta Federacije BiH trebalo bi danas da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja.

Postojeći Zakon koji reguliše transplantaciju organa ne predviđa “pretpostavljeni pristanak” za uzimanje organa.
Takozvani “pretpostavljeni pristanak” podrazumijeva da svako lice za života može dati izjavu o nedarovanju svojih organa i tkiva u svrhu liječenja, čime se isključuje iz mogućnosti da budu korišteni nakon smrti za liječenje drugih.

Izmjenama zakona bi se proširio krug mogućih donatora, što bi značilo i veće šanse da se obezbijedi odgovarajući organ za potrebe transplantacije.

Delegati Doma naroda danas bi trebalo da se izjasne i o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje u FBiH, Prijedlogu zakona o finansijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru i o Prijedlogu zakona o upravljanju državnim kapitalom u privrednim društvima u FBiH.

Na dnevnom redu su, između ostalog, i Prijedlog zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji, Nacrt zakona o zaštiti okoline te Izvještaj o radu Vlade FBiH za prošlu godinu.

Početak sjednice zakazan je za 11.00 sati, informacija je koju prenosi BHRT.

 

(A,H)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset