menu Naslovna chevron_right
KulturaVijesti

U Gradačcu promovisana knjiga “Život prije i poslije Srebrenice” autorice Esnefe Smajlović-Muhić

Urednik | 7. Decembra 2018.

U srijedu je u konferencijskoj sali Gradačačkog sajma, pred oko stotinu posjetilaca promovisano autobiografsko književno djelo “Život prije i poslije Srebrenice” autorice Esnefe Smajlović- Muhić.

Njegov sadržaj oplemenjuje jasno vidljiva briga i ljubav kćeri prema svojim roditeljima, sestre prema braći i sve druge vrste odanosti jedne Bošnjakinje, koja se ne prepušta samo kukanju nad srebreničkom sudbinom, već se hrabro i dostojanstveno dalje bori kroz život, šireći istinu o genocidu u Srebrenici na poseban način. 

Pored autorice, u promociji knjige učestvovali su Mirsa Šarić ispred Centra za kulturu “Ahmed Muradbegović” Gradadačac i Salih Brkić, doajen bosanskohercegovačkog novinarstva, koji je tokom svoga četrdesetgodišnjeg novinarskog rada izvještavao o mnogim temama, između ostalog i o stradanju Bošnjaka u Podrinju, ali i šire.

Sama promocija, izazvala je dosta emotivnih reakcija kod prisutnih, s obzirom na tešku tematiku i sadržaj knjige o srebreničkim stradanjima.

Autorica knjige istakla je kako je posebno raduje što je među  prisutnima i veliki broj mlađih generacija:

“Drago mi je što se među vama okupio i veliki broj mladih osoba, jer vi ste garancija da će istina o srebreničkom genocidu biti prenešena i na buduće generacije. Posebno sam ponosna na ovo djelo, koje je nastalo za samo dva mjeseca, s obzirom da su mi se sjećanja urezala duboko u pamćenje i samo ih je bilo potrebno revitalizirati”.

Esnefa je obećala da neće prestati pisati, a trenutno u pripremi ima i monografiju o Hatidži Mehmedović, predsjednici Udruženja ‘Majke Srebrenice’ koju je planirala izdati na proljeće.

Radio Bet

 

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset