menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

U Iraku opozicija pokrenula ofanzivu protiv terorista.

Urednik | 1. Juna 2016.

Hiljade boraca koji imaju podršku SAD-a pokrenuli su ofanzivu radi zauzimanja sjevernog dijela Sirije i potiskivanja terorista “Islamske države” iz oblasti Manbidž, saopćeno je danas iz američkih zvaničnih izvora.

Operacija je pripremana nekoliko sedmica, pokrenuta je jučer, a njena realizacija mogla bi da potraje više sedmica.

Teroristi koriste ovu teritoriju duž granice sa Turskom kao svoju logističku bazu za prihvatanje boraca iz Evrope i njihovo slanje nazad.

“Ovo je značajno, zato što im je to posljednji koridor prema Evropi”, rekao je neimenovani američki vojni zvaničnik.

Ofanzivu će na terenu podržati manji broj američkih specijalaca, koji će djelovati kao savjetnici i držati se dalje od linija fronta.

“Biće blizu koliko je to potrebno da bi sirijski borci dovršili operaciju, ali neće direktno učestvovati u borbama”, izjavio je jedan zvaničnik.

Operacija će imati i podršku iz zraka od međunarodne koalicije koju predvode SAD, kao i od kopnenih snaga koje će djelovati sa teritorije Turske.

Većinu boraca u ovoj akciji čine sirijski Arapi, a ne pripadnici kurdske milicije IPG, koji čine samo petinu ili šestinu snaga.

Ankara smatra da je IPG teroristička grupa i nezadovoljna je zbog toga što SAD pružaju podršku toj organizaciji u borbi protiv terorista u Siriji.

 

(A;H/BHRT)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset