menu Naslovna chevron_right
BiHIzdvojeno

U ramazanu je naša snaga, ohrabrimo se u borbi za dobrobit društva

Urednik | 5. Juna 2016.

Reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović uputio je svim muslimanima u BiH, dijaspori i svijetu ramazansku poruku, u kojoj je pozvao vjernike da ramazan provedu u ibadetu, te poručio da je taj mjesec za muslimane put kojim će učvrstiti svoju vjeru.

“Braćo i sestre u vjeri, mi muslimani svjedočimo Allahovu jednoću, čvrsto vjerujemo da on sve vidi, sve čuje i sve zna. On je iznad svake potrebe, neovisan je od stvorenja i njihovih potreba. Njega ništa ne obuhvata a On obuhvata sve”, kazao je u uvodu Kavazović.

Post i milostinja koju daju vjernici sredstva su kojima iskupljujemo naše pogreške, osnažujemo ličnosti, savladavamo nevolje, prekidamo samoću i jačamo vrlinu.

“I ramazan je put kojim ćemo učvrstiti našu vjeru. On nastupa danas poslije akšam namaza, a to je mjesec u kojem se s potpunom skrušenošću predajemo Allahu, skrušenom bogobojaznošću i dubokom ljubavlju. Postit ćemo s vjerom da ćemo iz ramazana izaći osvježeni i okrijepljeni, ojačani novom nadom da je dobro osnažilo i da je mir blizu”, rekao je Kavazović.

On je napomenuo da je snaga muslimana u ramazanu.

“Omekšajmo naša srca u ovom mjesecu, otvorimo ih da u njih uđe svjetlo vjere, ta iskra koja će nas učiniti boljim, snažnijim, pleminitijim, darežljivijim i pravednijim. Neka u ovom mjesecu očvrsnu naše porodice, neka se ljubav u njima širi, a plemenitost i samilost postanu način komunikacije među članovima. Ohrabrimo se u borbi za dobrobit našeg društva, naš je poziv da svako od nas učini ono što najbolje umije da ono bude društvo dobrih i zadovoljnih ljudi, sretnih i sigurnih u svojoj domovini i svojim domovima. Neka nas najbolji i najhrabriji u tome predvode”, rekao je reisul-ulema.

Pozvao je vjernike da ramazan provedu u ibadetu kako bi ili putokaz i drugima da se dobro na ovom svijetu poveća.

“Od Boga tražim puno ramazanskog dobra i bereketa muslimanima i svim ljudima u BiH, Sandžaku, Hrvatskoj, Srbiji i iseljeništvu”, rekao je Kavazović.

Neka nam svima ramazan donese mir, dobro i sreću, rekao je Husein ef. Kavazović i muslimanima čestitao početak ramazana riječima: Ramazan šerif mubarek olsun!

 

(Izvor:BHRT)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play