menu Naslovna chevron_right
Vijesti

Udruženje “Viva žene” upozorava na mogućnost ugrožavanja opstanka sigurnih kuća u FBiH

Urednik | 3. Februara 2016.

Udruženje građana “Viva žene” iz Tuzle upozorava da bi mogao biti ugrožen opstanak sigurnih kuća ako Parlament FBiH usvoji nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici FBiH jer se, kako navode, članom 35. predviđa da sigurne kuće dobiju status ustanove.

Na raspravi koja je održana u Tuzli zatražena je dopuna člana 35., “a to je da se sigurne kuće mogu osnivati i na osnovu Zakona o udruženjima i fondacijama”.

Predsjednica Udruženja “Vive Žene” Jasna Zečević objasnila je da trenutno u FBiH postoji šest sigurnih kuća, a obaveza da se organizacija koja osniva sigurnu kuću registrira u skladu sa Zakonom o ustanovama značila bi da postojeće sigurne kuće moraju postati ustanove. To bi ih, kako je kazala, dodatno opteretilo financijski, ali i u smislu organizacione i upravljačke strukture.

– S obzirom da se sigurne kuće i u trenutnim okolnostima bore da obezbijede dovoljna finansijska sredstva da bi opstale, dodatni teret bi neminovno doveo do slabljenja stepena zaštite žrtava nasilja u sigurnim kućama – kazala je Zečević.

Po riječima koordinatorice Sigurne kuće Udruženja “Vive Žene” Fatime Bećirović, godišnje u prosjeku bude smješteno 80 do 90 žrtava nasilja koje su u akutnoj krizi, među kojima su i maloljetnici.

– U toku jedne godine u svih šest sigurnih kuća u FBiH taj broj je 350 do 400 žrtava nasilja, što govori koliko je važan opstanak sigurnih kuća – dodala je.

Raspravu o temi izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u porodici FBiH organiziralo je Udruženje “Vive Žene” i Komisija za jednakopravnost spolova pri Skupštini TK, a prisustvovali su i predstavnici Odjela za društvene djelatnosti pri općinama u TK, centara za socijalni rad s područja TK kao i nevladinih organizacija. Oni su, kako su istakli, prisustvom željeli podržati organizacije koje se bore da ne dođe do usvajanja takvog zakonskog rješenja, a najavljeno je i pokretanje online peticija kao podrške opstanku sigurnih kuća u FBiH, prenosi BUKA.

(Bet radio)

 

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset