menu Naslovna chevron_right
MagazinZanimljivosti

Ulica u Njujorku dobila ime Muhameda Alija

Urednik | 8. Juna 2016.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio najavio je da će dio 33. ulice na Menhetnu, u blizini dvorane „Medison skver garden“, ponijeti ime legendarnog boksera Muhameda Alija.

Odluku o nazivanju ulice po čuvenom boseru Bil de Blazio obrazložio je činjenicom da je Ali osam puta boksovao u „Medison skver gardenu“, ali i željom da se oda počast preminulom velikom borcu, koji će biti sahranjen u petak u rodnom Luisvilu, u Kentakiju.

Menhetn-f1

„Medison skver garden“ je jedna od najpoznatijih dvorana na svijetu, a u njoj je 8. marta 1971. godine održana „borba vijeka“ između Muhameda Alija, tada Kasijusa Kleja, i Džoa Frejzera, u kojoj je Ali prvi put poražen posle 31. uzastopne pobjede.

Tri godine poslije toga, takođe u „Medison skver gardenu“, Ali, koji je sebe nazivao „Najvećim“, revanširao se Frejzeru za taj poraz.

Promjena naziva ulice biće privremena, jer je potrebno da odluku o tome usvoji opštinski savjet i ratifikuje gradonačelnik.

„Muhamedu Aliju divio se cijeli svijet zbog načina na koji je poštovao svoje principe i zalagao se za mir i toleranciju u svijetu i normalno je da Njujork, prestonica svijeta, oda počast svjetskom šampionu“, rekao je Ričard Gotfrid, član Skupštine države Njujork, nadležan za zonu u kojoj se nalazi „Medison skver garden“.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play