menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Ustavni sud BiH: Zakon o policijskim službenicima BiH u skladu s Ustavom

Urednik | 7. Aprila 2016.

Ustavni sud BiH odbio je jucer zahtjev Suda BiH za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o policijskim službenicima BiH, jer je utvrdio da su pobijane odredbe Zakona u skladu sa Ustavom BiH.

Ustavni sud BiH zaključio je da pobijana odredba Zakona o policijskim službenicima BiH, kojom je propisano da policijskim službenicima BiH radni odnos prestaje i kada navrše 40 godina penzijskog staža bez obzira na godine života, nije u suprotnosti sa Ustavom BiH, odnosno da nema diskriminišući učinak na policijske službenike BiH koji imaju prebivalište u Republici Srpskoj.

Registrar Ustavnog suda BiH Zdravko Mijan pojasnio je da je Sud BiH, koji rješava parnični postupak u vezi sa uslovima za penzionisanje policajca iz Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/, podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti.

Mijan je naveo da je riječ o tome da je taj policajac Sipe, koji je predmet parničnog postupak pred Sudom BiH, penzionisan prema zakonu na nivou BiH, dok prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju Republike Srpske nije mogao da ostvari penziju.

“Prema zakonu BiH ako napuni 40 godina staža prestaje mu radni odnos, dok se u Republici Srpskoj tražilo i da ima 60 godina života”, rekao je Mijan.

Sve odluke o apelacijama usvojene na sjednici biće u roku od mjesec dana dostavljene podnosiocima apelacija i objavljene na internet-stranici Ustavnog suda BiH.

Izvor:BHRT

Komentari

komentara

Written by Urednik




  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset